Vincze Loránt: a Brexit után még inkább a régiók és a polgárok Európájára van szükség

A FUEN elnöke az uniós tagságra vonatkozó brit népszavazással kapcsolatban fejtette ki véleményét. Az európai őshonos kisebbségek legnagyobb ernyőszervezetének nevében Vincze Loránt sokkolónak nevezte a brit népszavazást, amelynek még a következményei nem egészen világosak. Nyilatkozatában több figyelmet követel az európai őshonos nemzeti kisebbségek számára az Unión belül.

„Sajnos az EU eltávolodott a polgáraitól. Ahelyett, hogy az emberek elvárásaihoz igazodna, inkább az elitek projektjévé és válságmegoldó központtá vált. Ezt az európai kisebbségek is érzik, mégis az európai együttműködés mellett foglalnak állást. Az EU továbbra is egyfajta garanciát jelent a kisebbségvédelemre és a kisebbségi jogokra, hiszen a nemzetállamok fölött álló szerkezet. Az európai kisebbségek jövője csak az EU-n belül képzelhető el, az a magyar közösségeknek is alapvető érdeke” – fogalmazott.

Az RMDSZ külügyi titkára, Vincze Loránt utalt arra, hogy a BREXIT nyomán bizonyára felmerül Skócia és Észak-Írország függetlenségének kérdése. Véleménye szerint Európának nem szabad a nemzetek és egy föderális struktúra ütközőzónájává válnia. Úgy véli: „Az EU sikere azon múlik, hogy képes-e átalakulni a régiók és a polgárok Európájává – ehhez azonban komolyan kell vennie őket és az EU fő célkitűzéseként kell támogatást adnia nekik. Márpedig senkinek sincs jobb rálátása és hozzáértése, mint annak a 65 millió embernek, akik az EU őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségeit alkotják.”

Az elnök emlékeztetett, a FUEN partnereivel közösen kidolgozta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, az EU-ban élő kisebbségek védelmének egy lehetséges eszközeként, az Európai Bizottság viszont megalapozatlanul utasította el a javaslatot és ezzel saját polgárait lökte el magától. A kisebbségi ernyőszervezet ebben a kérdésben a luxemburgi Törvényszéken szeretné elismertetni a civil társadalom szerepét és újabb lépést tenni a kisebbségi keretszabályozás megteremtése irányába. „Az európai kulturális és nyelvi sokszínűség nem maradhat csupán egy jól hangzó mottó, azt szeretnénk, ha az EU ezt tiszteletben tartaná és védené. Tulajdonképpen arra tettünk javaslatot, hogy az EU-t közelebb hozzuk polgáraihoz és barátságosabbá tegyük a kisebbségekkel szemben. Dolgozzunk együtt egy ilyen Európáért, az európai őshonos kisebbségek készen állnak a feladatra!” – összegzett Vincze Loránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ külügyi titkára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?