CNSAS: Andrei Marga jelentett, de nem volt besúgó

„Horia” fedőnéven jelentéseket írt 1977-78, majd 1986-87 között a Szekuritáténak, de nem működött együtt a kommunista titkosrendőrséggel Andrei Marga, a Román Kulturális Intézet igazgatója.

Erre az ellentmondásos következtetésre a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) jutott, miután – új adatok birtokában – ismét átvilágította a kolozsvári filozófus múltját. Az átvilágítást Marga külügyminiszteri kinevezése indokolta – írta a Revista 22.marga

A CNSAS megállapította: a Szekuritáté 1977-ben „hálózta be” a fiatal filozófust. Marga azokról a külföldi állampolgárokról – többek között Katherine Verdery neves amerikai antropológusról – írt jelentéseket, akikkel Kolozsváron találkozott.

A testület birtokában lévő adatok szerint a filozófus nem írt alá kötelezettségvállalást arról, hogy együttműködik a Szekuritátéval. A CNSAS ezért megállapította: a törvény betűje szerint Andrei Marga nem minősül a titkosrendőrség besúgójának.

A sajtóban már korábban is megszellőztette, hogy a volt külügyminiszter jelentéseket írt a Szekuritáténak. Ezt Andrei Marga következetesen tagadta, azt állította, hogy politikai indíttatású rágalomhadjárat zajlik ellene.

FRISSÍTÉS: Andrei Marga szombat esti közleményben ismételten tagadta, hogy jelentéseket írt volna a kommunista titkosrendőrségnek. Újból arra hivatkozott, hogy lejárató kampány áldozata. Értésre adta, hogy bíróságon megfellebbezi a CNSAS határozatát.

 

Kimaradt?