További magyar polgármesterek tették le az esküt Arad megyében

Szombaton három olyan Arad megyei településen tartották meg a helyi tanácsok alakuló ülését, ahol RMDSZ-es vezetésű az önkormányzat.

Nagyiratoson (ide tartozik közigazgatásilag Nagyvarjas és Kisvarjas) a június 5-i helyhatósági választásokon mandátumot szerzett képviselők eskütétele után a második mandátumát kezdő Papp Attila RMDSZ-es polgármester is letette a hivatali esküt. A helyi tanácsosok soraiból a nemzeti liberális párti (PNL) Florin Anton Baniciut választották újra alpolgármesternek. Az öt RMDSZ-es és három PNL-s képviselő kényelmes többséget alkot a három szociáldemokratával szemben.

A szintén magyar határ menti Kisiratoson a kilenc RMDSZ-es és két szociáldemokrata párti tanácsos magyarul folytatta az ülést, miután a prefektúra képviselője távozott. Az újonnan megalakult helyi tanács előtt nem tehette le a polgármesteri esküt a választásokon a legtöbb szavazatot kapott Korondi Erika, mert nem érkezett meg a mandátumát igazoló bírósági végzés.

Claudia Popovici, a megyei kormányhivatal jogtanácsosa szerint megyeszerte nagyon sok településen hasonló a helyzet, de mint mondta, elképzelhető, hogy már hétfőn megérkezik a mandátum, és akkor egy újabb tanácsülésen beiktathatják hivatalába az új polgármestert. Alpolgármesternek egyhangúlag az RMDSZ-es Andó Lászlót választották, aki 2004 – a községi rang visszaszerzése óta – tagja a képviselő-testületnek.

Németpereg a másik Arad megyei község, ahol a településvezető és helyettese is RMDSZ-es. A helyi tanács alakuló ülésén a kisperegi Orth Norbert Józsefet nagy többséggel választották meg a testület soraiból – tájékoztatott Kovács Imre polgármester. A 11 tagú döntéshozó fórumba hat RMDSZ-es jelölt jutott be, tagja még a tanácsnak két nemzeti liberális párti, egy szociáldemokrata képviselő, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének, valamint a rutén kisebbségi szervezet egy-egy jelöltje.

A június 5-i helyhatósági választások nyomán Arad megyében az RMDSZ megőrizte az öt polgármesteri tisztségét, és négyről ötre emelkedett alpolgármestereinek száma (igaz, hogy a zimándújfaluit elveszítette).

Kapcsolódók

Kimaradt?