Jogerős: négy évet kapott Mircea Băsescu

Négy évre ítélték Mircea Băsescut, a volt államfő – Traian Băsescu – testvérét egy korrupciós ügyben. A konstancai táblabíróság ítélete jogerős.

Mircea Băsescu ellen befolyással való üzérkedés miatt emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2014-ben, ez év januárjában pedig elsőfokon már négy éves szabadságveztésre ítélték. Az ítélőtábla csütörtöki döntésével gyakorlatikag a konstancai törvényszék korábbi döntést erősítette meg.

A volt államfő öccse egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el negyedmillió euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadon engedéséért, vagy enyhébb börtönbüntetés kieszközléséért.

Ugyanebben az ügyben Anghelt 2014-ben ítélték el gyilkossági kísérletért csaknem kilenc év szabadságvesztésre. A vádhatóság szerint a család visszakövetelte, és részben visszakapta a csúszópénzt Mircea Băsescutól, miután Anghelt első fokon elítélték. Anghel családja ugyanakkor videófelvételeket bocsátott a hatóságok rendelkezésére, amelyek – a nyomozóhatóság szerint – bizonyítják a befolyással való üzérkedés vádját. A kisebbik Băsescu-testvérnek összesen 600 ezer eurót ígértek, a 250 ezret csak „előlegként” vette át – habár végig azt állította, hogy kölcsönbe kapta.

A Băsescu és a Bercea családok már korábban is jó viszonyban álltak egymással, a volt államfő testvére már 2010 februárjában keresztapja volt Bercea Mondial egyik unokájának. Az alvilági figura így voltaképpen Mircea – és egyben Traian – Băsescu családtagjává vált.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?