Soós Zoltán: így csalhattak Marosvásárhelyen

Érvénytelen szavazatok, választási törvénysértés, nyoma veszett választókörzeti feljelentések utalnak arra, de a választópolgári visszajelzések sokasága is alátámasztják a választási csalás alapos gyanúját Marosvásárhelyen – állítja Soós Zoltán sajtóirodája. A közlemény szerint a csalásnak egy egészen magas szintre fejlesztett formájáról van szó, egy évek alatt kidolgozott és kipróbált mechanizmusról.

Az urnazárást követően a leadott szavazatok megszámlálása során az érvényes és érvénytelen szavazócédulákat, valamint az eredményekről kiállított jegyzőkönyveket lezárt és lepecsételt mappákban kellett volna a szavazókörzetek elnökeinek továbbítaniuk a Városi Választási Iroda székhelyére, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalba.

A választási törvénynek ellent mond, és jogszabálysértésnek minősül, amennyiben a szavazócédulákat tartalmazó mappák nincsenek pecséttel ellátva és szabályszerűen lezárva.

Több, esetben pecsét nélküli, felnyitott vagy újrapecsételt és felbontott, a választási körzetek által érvénytelennek nyilvánított szavazócédulákat tartalmazó mappákat szállítottak a Városi Választási Irodába. Feltehetően a birtokukban levő pecséttel újrapecsételték az érvénytelennek minősített szavazólapokat, azért, hogy azok „biztosan” érvénytelenek maradjanak – véli Soós kampánystábja, amely meg nem erősített információkra hivatkozva azt állítja: „Mindezt felső utasításra tették. Az esetet állítólag a városi választási iroda tagjai észlelték. Az információk megerősítését követően büntetőeljárás indulhat a tettesek azonosítására és felelősségre vonására.”

A közlemémy szerint ez a választási törvény egyértelmű megsértése, ami azért súlyos, mert ellehetetlenítette a városi választási iroda utólagos felülvizsgálati lehetőségét, ugyanis az érvénytelennek nyilvánított választási űrlapok közül a testület, utólag többet érvényesnek minősített. 

Továbbá több urnabiztos is jelezte, hogy ott ahol kérték az újraszámlálást, kiderült, hogy a Dorin Floreara leadott voksok sorában, több érvénytelen szavazólapot is találtak, mint amennyit első körben megszámoltak.

 A Civil Elkötelezettség Mozgalom megfigyelői és Soós Zoltán független jelölt urnabiztosai által a választási körzetekben tapasztalt jogszerűtlenségek kapcsán tett feljelentések nem érkeztek be a Városi Választási Bizottsághoz. Azóta sem tudni, hogy mi történt ezekkel az iratokkal – írják.

Soós közleménye szerint nehezen megmagyarázható jelenség az is, hogy április 20-a és június 4. között a Marosvásárhelyi Lakósságnyilvántartó Hivatal 297 ideiglenes tartózkodási engedélyt bocsájtott ki. Mindemellett, a választások előtti napon és a választások napján is megyei szinten több mint ezret állítottak ki, feltehetően ezek zöme Marosvásárhelyre szól.

Nem utolsósorban, továbbra sem tudni semmit arról, hogy azok a választócédulák, amelyek a választások napja előtt nem érkeztek meg Maros megyébe, Marosvásárhelyre hol vannak, mi történt velük. A Prefektusi Hivatalnak még mindig nincs erről hivatalos álláspontja, amit megengedhetetlennek tartunk.

Soós Zoltán kampánystábja felhívást intéz a lakossághoz, hogy aki visszaélést, szabálysértést vagy rendellenességet észlelt,  azt még hétfőn, vagy legkésőbb kedd déli 12 óráig jelezze a sooszoltan@sooszoltan.ro email címen, vagy a 0745499455 telefonszámon, vagy Soós Zoltán közösségi oldalán.

A választási óvást kedden folyamán a Marosvásárhelyiektől beérkezett választási visszaélésekkel együtt iktatjuk az illetékes hatóságoknál.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?