Újabb két év börtönre ítélték Dan Voiculescu üzletembert

Alapfokon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a bukaresti ítélőtábla a jelenleg is börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu üzletembert egy zsarolási ügyben. Lányára, Camelia Voiculescura két év felfüggesztett börtönt szabtak ki.

A legsúlyosabb büntetést, három és fél év letöltendő szabadságvesztést Sorin Alexandrescu, az Anten1 televízió igazgatója kapta. Az Antena TV Group Rt. médiacégnek ugyanakkor 350 ezer lejes bírságot is ki kell fizetnie.

Mivel a vád szerinti bűncselekményeket 2013-ban követte el, Dan Voiculescu esetében a korábbi büntető törvénykönyv előírásait alkalmazzák. Így az újabb két év szabadságvesztés nem adódik hozzá ahhoz a tíz éves börtönbüntetéshez, amelyre egy másik ügyben ítélték, ám feltételes szabadlábra helyezésének elbírálásakor figyelembe vehetik a bírák.

Az üzletembert, a lányát és az Antena igazgatóját 2013 októberében állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vád szerint Sorin Alexandrescu az RCS-RDS kábeltévé-társaság egyik vezetőjét, Ioan Bendeit megzsarolta azzal, hogy ha nem ír alá egy 20 millió euróról szóló, Bendei számára előnytelen szerződést, akkor kompromittáló adatokat hoz róla nyilvánosságra a tröszthöz tartozó televíziókban.

Dan és Camelia Voiculescu a DNA szerint nemcsak, hogy tudtak Alexandrescu zsarolási szándékáról, hanem támogatták is ebben az Antena Group vezetőjét. Az ügyészek lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyvével tudják ezt a vádat alátámasztani.

A román igazságszolgáltatásban újdonságnak számít, hogy a vádiratban az ügyészek részletesen kitértek arra is, ahogyan a tröszthöz tartozó Antena3 televízió megpróbált nyomást gyakorolni a vádhatóságra és „tisztára mosni” a vádlottakat. A DNA szerint ez a médiakampány is bizonyítja, hogy Voiculescuék veszélyt jelentenek a társadalomra.

Mint ismert, Dan Voiculescut tíz év letöltendő szabadságvesztésre ítélték egy másik bűnvádi perben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?