Irina Radut akarja TVR-elnöknek a parlamenti többség

A közszolgálati televízió (TVR) vezetőtanácsának hivatalos jelöltje, Monica Ghiurco tévés újságíró helyett Irina Radut juttatná az intézmény elnök-vezérigazgatói tisztségébe a parlament kulturális és média szakbizottsága – számolt be az Agerpres.

A törvény szerint a TVR elnök-vezérigazgatóját a vezetőtanács javaslatára, a szakbizottság véleményezésével a parlament nevezi ki. A köztévét irányító testület legutóbbi ülésén ismét azt a Monica Ghiurchót javasolta a tisztségre, akinek korábban a kinevezését a parlament egyszer már elutasította. Ellenjelöltje a Szociáldemokrata Párt (PSD) delegáltja, Irina Radu volt, aki 7-5-ös szavazataránnyal maradt alul a televízió alkalmazottait képviselő újságíróval szemben.

A parlamenti szakbizottság ellenére úgy döntött, hogy hétfői ülésén mindkét jelölt alkalmasságáról véleményt mond. A testület Monica Ghiurco kinevezését negatívan, az Irina Raduét kedvezően véleményezte. A szakbizottság liberális párti tagjai az eljárás elleni tiltakozásul kivonultak a teremből a szavazáskor.

A parlamenti testület szociáldemokrata elnöke, Georgică Severin az ülés után elmondta, a képviselőház és a szenátus a keddi együttes ülésén dönt a TVR elnök-vezérigazgatójának kinevezéséről. Előbb Irina Radu kinevezését bocsátják szavazás alá. Ha a jelöltet elutasítja a parlament, akkor Monica Ghiurco kinevezéséről szavaznak a honatyák.

Mint ismert, Monica Ghiurco ellenzi a PSD-nek azt a tervezetét, amely lehetővé tenné a súlyos anyagi gondokkal küszködő TVR elleni csődeljárás beindítását. Irina Radu korábban az intézmény ideiglenes vezetője is volt. Az ügy politikai hátteréről korábban Márton Árpád RMDSZ-es képviselő nyilatkozott a Maszolnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?