Zgonea leváltását kezdeményezte a PSD, Ponta kerülne a képviselőház elnöki székébe

Valeriu Zgoneának, a képviselőház elnökének leváltását kezdeményezte a szociáldemokrata frakció a házbizottság szerdai ülésén, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) múlt héten kizárta a politikust a pártból.

A parlamentben legnagyobb frakcióval rendelkező PSD még nem hozott formális döntést arról, kit jelöl Zgonea helyére, de a sajtó a kormány éléről fél éve lemondott, korrupcióért bíróság elé állított Victor Ponta volt pártelnököt tartja a legesélyesebbnek a házelnöki posztra.

Zgonea nem akar megválni a házelnöki tisztségtől, a leváltására irányuló eljárást szabálytalannak minősítette, éppen arra hivatkozva, hogy kizárták pártjából, márpedig az ő értelmezésében a házelnök leváltását csak saját frakciója kezdeményezheti, amelynek ő már nem tagja. A házszabály szerint a képviselőház elnökének leváltásáról - egyebek mellett - az a frakció kezdeményezhet titkos szavazást, amely őt a tisztségre jelölte.

Zgonea szerdai sajtótájékoztatóján azt állította, azért akarják eltávolítani a képviselőház éléről, mert a PSD az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények megváltoztatására készül, hogy megakadályozza a korrupt politikusok elszámoltatását.

A pártjában addig ügyvezető elnöki tisztséget betöltő Zgonea kizárásáról múlt szerdán döntött a PSD végrehajtó bizottsága. A házelnök volt a PSD egyetlen vezetője, aki a nyilvánosság előtt Liviu Dragnea pártelnök lemondását szorgalmazta, miután a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökét pénteken jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy - 2012-es, az akkori jobboldali Traian Băsescu elnök leváltása ügyében kiírt népszavazásról szóló - korrupciós perben.

A PSD elnöke a napokban azt mondta „lelkileg is és gyakorlatias megfontolásból is” szeretné, hogy Victor Ponta vegye át a képviselőház vezetését és együtt vegyenek részt a választási kampányban. Ponta fel is kereste parlamenti irodájában kedden a PSD elnökét, de az újságírók előtt kitérően nyilatkozott arról, hogy vissza akar-e térni a politika élvonalába. A házelnöki tisztség sorsáról a PSD-nek kell döntenie - mondta a volt miniszterelnök.

Victor Ponta a 64 áldozatot követelő bukaresti tűzvészre hivatkozva tavaly novemberben mondott le a kormányfői tisztségről, miután szeptemberben vádat emelt ellene a korrupcióellenes ügyészség.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?