Varga Attilát jelöli alkotmánybírónak az RMDSZ

FRISSÍTVE: Három alkotmánybíró – köztük Puskás Bálint – mandátuma hamarosan lejár. A magyar bíró helyére Varga Attila volt képviselőt jelöli az RMDSZ – erősítették meg portálunknak a Mediafax információit RMDSZ-es források.

Az alkotmánybíróság három tagjának jár le a mandátuma július közepéig. A megüresedő helyekre a képviselőház, a szenátus, illetve az elnöki hivatal nevez ki egy-egy bírát. A képviselőknek két jelölt közül kell majd választaniuk: az egyik az RMDSZ által nevesített Varga Attila, a másik a liberálisok által javasolt Mona-Lisa Neagoe – írta kedden parlamenti forrásokra hivatkozva a Mediafax.

Ismert, hogy az alkotmánybírák mandátuma kilenc évig tart, és a taláros testületben általában háromévente három hely üresedik meg. Korábban informális egyezség született arról a politikai pártok között, hogy a romániai kisebbségeket is illesse meg egy hely az alkotmánybíróságban. Erre a posztra az RMDSZ javasol jelöltet. Kilenc éve a szenátus a szövetség javaslatára Puskás Bálint akkori szenátort nevezte ki alkotmánybírónak, akinek a mandátuma júliusban lejár.

Az RMDSZ most nem szenátus, hanem a képviselőház számára fenntartott helyre javasolt jelöltet. Varga Attila alkotmányjogász 1992-2012 között képviselő volt, 2006-ban alkotmányjogból doktorált a Bukaresti Egyetemen. Ellenjelöltje is lesz Mona-Lisa Neagoe, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) tagjának személyében. Úgy tudjuk, egyelőre kérdéses, hogy a képviselőház tartja magát az elmúlt két és fél évtized gyakorlatához, és magyar bírót nevez ki a taláros testületbe.

FRISSÍTÉS: Kelemen Hunor szövetségi elnök a Transindexnek megerősítette, hogy az RMDSZ Varga Attilát jelöli alkotmánybírónak. Arra a kérdésre, mire számít a képviselőházi szavazáskor, a politikus kijelentette: "1992 óta egy kisebbségi bíró folyamatosan tagja az Alkotmánybíróságnak, és úgy gondoljuk, hogy ezt a hagyományt, egy szokásjogot tovább kell vinni. Reméljük, hogy ezt megértik a román pártok is".  Hozzátette, nagy visszalépés lenne az, ha több mint húsz év után először a testületben nem lenne a magyar kisebbséget is képviselni tudó bíró. 

Puskás Bálint mellett Tudorel Toadernek és Augustin Zegreannak, az alkotmánybíróság elnökének mandátuma jár le a következő hetekben. Puskás helyére a szenátus, Toader helyére a képviselőház, Zegrean helyére az elnöki hivatal nevez ki új bírót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?