Tíz RMDSZ-es nő száll ringbe a polgármesteri székért

Székelyudvarhely, Kolozsvár, Szilágybagos - néhány település a tíz közül, ahol RMDSZ-es színekben nők pályáznak a polgármesteri tisztségre. A tíz jelölt közül hatan személyesen mutatkoztak be csütörtök Kolozsváron.

Az RMDSZ Nőszervezet elnöke, Biró Rozália hangsúlyozta, a városi és megyei tanácsosi listán induló hölgyjelöltek - akárcsak férfijelöltek - dolga nem könnyű: olyan körülmények között kell vállalniuk a megmérettetést, amikor nagyobb odafigyelést követel a megélhetés biztosítása, a gyermeknevelés, egyre nagyobb fejtörést okoz az élhető időskor megteremtése. Aki tehát vállalja a kihívást, arra nagyon büszkék vagyunk - mondta a szenátor.

A sajtótájékoztatón elsőként Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere mutatkozott be, és válaszolt arra a kérdésre, hogy miért vállalta a kincses város polgármesterjelölti szerepét. Biró Rozália itt említette meg, hogy Horváth Anna volt az, aki alpolgármesterként összehozta Kolozsváron a magyar összefogást.

Horváth Anna azzal indította rövid beszámolóját, hogy 20 éve dolgozik a közigazgatásban, az alpolgármesteri tisztség betöltése volt számára a legnagyobb kihívás. "Azzal a meggyőződéssel vállaltam a jelöltséget, hogy tudom: a kolozsvári magyar közösségnek több ereje, lehetősége van egy megkerülhetetlen és erős képviselet felmutatására, mint amit megmutatott négy évvel ezelőtt, az önkormányzati választásokon. Hiszek abban, hogy ezt a képviseletet összefogással, egymásra figyeléssel tovább lehet fejleszteni" - mondta. Hozzátette, a cél minimum öt városi tanácsos bejuttatása a testületbe a jelenlegi négy helyett.

Megemlítette, hogy Kolozsvár azon ritka nagyvárosok egyike, ahol a helyi tanácsban lévő magyar képviselők fele nő, a most befutó öt helyből kettőre pedig szintén hölgyek pályáznak. Ugyanakkor személyében a kincses város történetében először igazgatott női alpolgármester.

Lőrincz Helga közgazdász, tanár, tanfelügyelő Nagyenyedet szeretné polgármesterként igazgatni. "Azért vállaltam a polgármesterjelöltséget, mert úgy gondolom, Nagyenyed a világ közepe, egy olyan város, amit nem hagyhatunk, hogy elsorvadjon, mert egyesek nem tartják fontosnak. A mi városunk nagyon fontos multikulturális város volt a múltban, és bízom abban, hogy közösen újra azzá tudjuk tenni. Muszáj lesz nagyon hatékonyan dolgozni, hogy Nagyenyedet és a környező településeket virágzóvá tegyük. Nem lesz könnyű, de ha mindenki megérti, hogy dolgozni kell a közösségért, akkor sikerül" - foglalta össze indulásának legfőbb érveit a közgazdász.

Arros Orsolyát, Székelyudvarhely polgármesterjelöltjét Biró Rozália szó szerint hősnek nevezte: "Túl azon, hogy olyan gazdasági szakember, akinek a vérében van, hogyan kell fejleszteni egy várost, nemes egyszerűséggel csak annyit mondanék: hős is. Aki három gyermek mellett elvállal egy városvezetési kihívást, az elég bátor, merész, hogy annak nevezzük".

Arros Orsolya elmondta, több mint tíz éve költözött vissza Székelyudvarhelyre, így volt bőven ideje megfigyelni mi történik a városban. "Figyelve az eseményeket, arra a következtetésre jutottam, hogy bizony ez a város elfáradt, változásokra van szüksége. Azt láttam, hogy a városlakok elvesztették a bizalmat a politikai vezetőkben, ezért én elsősorban jó menedzsere, fejlesztője szeretnék lenni Székelyudvarhelynek. A célom csapatommal az, hogy Udvarhely élhető, erős és biztonságos város legyen. Élhető az a város, ahol jó családot alapítani, ahol jól érzi magát mindenki, ahol partnerként kezelik a vállalkozókat, akiket adókedvezménnyel kell segíteni" - mondta a jelölt.

Marina Idát, Szilágybagos polgármesterjelöltjét Biró Rozália úgy mutatta be, mint az az induló, aki előbb létrehozott egy községet, hogy annak vezetője lehessen. A negyedik mandátumának nekirugaszkodó polgármester elmondta, ez valóban így történt, Szilágybagos ugyanis 37 évig Nagyfalu része volt, 2005-ben sikerült önállóvá válnia.

"Amikor 2005-ben a község megszületett, és polgármester lettem, volt egy nagy álmom. Hogy ezt a közösséget, amelyben 40 évig nem történt semmi, amelyben minden közintézmény romokban hevert, sikerüljön fejlődési pályára állítani, közművesíteni, infrastruktúrát építeni, megállítani az elvándorlást. Ez részben sikerült is, az újabb mandátum alatt szeretném befejezni az elkezdett munkát. Szilágybagoson jó lenni, számomra is a világ közepe" - mondta Marina Ida.

Bihar község polgármesterjelöltje, Nagy Gizella ötödik mandátumát szeretné megszerezni idén. "1984-ben elvégeztem az egyetemet Temesváron, csak '90 után sikerült hazatérni. 2000-ben úgy gondoltam, hogy valamit tenni kell a településért, hiszen nagyon dolgos emberek lakják. Amikor 2000-ben megválasztottak, nem tevékenykedett vállalkozó a településen. Szeretném elmondani, hogy most a költségvetés 15 százalékát a lakóktól, 85 százalékát pedig a vállalkozóktól kapjuk. Az első vállalkozás a településen 2003-ban indult be, egy téglagyár 60 alkalmazottal, a tavaly sikerült idecsábítani egy francia céget, 600 alkalmazottal. Büszke vagyok, hogy vonzók vagyunk a vállalkozók számára, ehhez viszont nagyon sokat kell tenni, valósággal tálcán kell hordozni a befektetőt, hogy maradjon. Úgy érzem, nem fejeztem még be a munkámat, most kezdtük el a csatornázást, a vízhálózat, a tisztítórendszer kiépítését, ezért indulok" - számolt be Nagy Gizella.

Székelykocsárd polgármesterjelöltje, Csegezi Zsuzsa pedagógus, közgazdász olyan jól végezte polgármesteri tanácsadóként a munkáját, hogy valamennyi politikai párt meg akarta szerezni indulóként magának - mondta az RMDSZ Nőszervezet elnöke.

"Az elmúlt négy évben tapasztaltam meg igazán, mennyire szüksége van minden közösségnek egy összetartó erőre, eredményes csapatmunkára, ami nálunk hiányzik. A helyi tanács, a különböző pártok között hiányzott az összefogás, ezért nagyon sok projektet nem sikerült kivitelezni, nagyon sok munkát nem sikerült befejezni. Mivel a pártok úgy látták, én vagyok az, akivel együtt tudnának dolgozni, ez erőt adott és úgy éreztem, neki kell vágni" - mondta Csegezi Zsuzsa.

A hat jelöltön kívül négy, Kovács Ilona (Mezőmadaras), Mureșan Ildikó (Bálványosváralja), Korondi Józsa Erika (Kisiratos) és Kuj Enikő Tímea (Magyarkecel) nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón.

Kvóta nélkül nem megy

Arra az újságírói kérdésre, hogy nagyságrendileg mekkora a nők aránya az RMDSZ önkormányzati listáin, Biró Rozália elmondta, a választ az összesítés után tudja megmondani, amely jelenleg is zajlik. Annyi elárult, hogy a női önkormányzati képviselők aránya hasonló lesz, mint az elmúlt négy évben. Megjegyezte, a Nőszervezetnek jobban oda kell figyelnie a női képviselők arányára, hiszen normális esetben a befutó helyeken a nők és a férfiak fele-fele arányban kellene szerepelniük. Ennek eléréséhez a kvóta bevezetését látja célravezetőnek az RMDSZ-es szenátor.

Zárásképpen viszont néhány olyan pozitív példát is említett, amelyet érdemes követni, ha komolyan szeretnék venni a szövetségben is a női képviseletet. Ilyen például Beszterce-Naszód megye, ahol a megyei listán a 318 RMDSZ-es jelöltből 118 nő. Nagyváradon a befutóhelyeken 70 százalékban női jelölt szerepel, Brassó megyében a megyei és városi tanácsosi listát nők vezetik, Fehér megyében pedig a 4 RMDSZ-es polgármesterjelöltből 2 nő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?