Kinevezte az államfő az ország új legfőbb ügyészét

Augustin Lazăr személyében új legfőbb ügyészt nevezett ki Klaus Johannis államfő csütörtökön, miután a tisztség Tiberiu Nițu lemondása nyomán megüresedett.

Az előző legfőbb ügyész már február elején önként távozott a posztról, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított ellene azzal a gyanúval, hogy jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről.

Tiberiu Nițu megbízatása az idén amúgy is lejárt volna, így lemondása csak néhány hónappal rövidítette meg mandátumát. Augustin Lazăr kinevezése azért húzódott el, mert a törvényes előírások szerint hosszas jelölési eljárást kellett lefolytatniuk az érintett intézményeknek. A jelöltet az igazságügyi miniszter javasolta legfőbb ügyésznek, ezt követően jelöltségét a Legfelső Bírói Tanács is kedvezően véleményezte. A törvények szerint a kinevezés végül az államfő kizárólagos jogkörébe tartozik.

Augustin Lazăr a gyulafehérvári ítélőtábla ügyészségének vezetője volt, és a helyi egyetemen is oktat. Korábban dolgozott már a legfőbb ügyészségen részlegvezetőként, és a hazai sajtó úgy tudja, ő vitt Bukarestbe több olyan ügyészt, akik fontos nyomozásokat vezettek. Közöttük emlegetik Daniel Morar volt korrupcióellenes főügyészt is, aki jelenleg alkotmánybíró. 

Kapcsolódók

Kimaradt?