Biró Zsolt az „őszödi beszédéről”: valakiket zavar az MPP és az RMDSZ együttműködése

„Elkezdődött a választási kampány. Valakiket nagyon zavar, hogy ésszerű együttműködés alakulhat ki magyar oldalon két politikai szereplő között” – jelentette ki a Maszolnak az MPP elnöke arról a kiszivárgott – 2013 januárjából származó – hangfelvételről, amelyet a sajtó egy része Biró Zsolt „őszödi beszédeként” tálalt.

A hangfelvétel az RMDSZ ellenzékéhez köthető, Legyen ELÉG! nevű Facebook-oldalon került csütörtökön nyilvánosságra. Ezen Biró Zsolt azt fejtegeti: azért van szüksége az MPP-nek parlamenti mandátumokra, mert „ebben a balkáni mentalitású, kurva országban” a polgármestereik által vezetett települések csak akkor juthatnak központi támogatáshoz, ha a párt képviselői Bukarestben „spágát” (csúszópénzt) adnak a megfelelő személyeknek.

A Transindex csütörtökön a teljes, másfél órás hangfelvételt megszerezte. Kiderült, hogy 2013. január végén készült egy olyan beszélgetésen, amelyen az MPP-elnök és a párt marosvásárhelyi vezetői vettek részt. A tanácskozás az MPP és az EMNP közti együttműködés lehetséges módozatairól szólt. A hangfelvételt a Transindex szerint az EMNP egyik jelenlegi politikusa készítette a mobiltelefonjával.

„A beszédem hangnemét szégyellem”

Biró Zsolt a Maszolnak kijelentette: elég belenézni esténként a hírtelevíziók adásaiba, és kiderül, hogy semmit változott az romániai balkáni mentalitás, amiről a három évvel ezelőtti tanácskozáson beszélt. „Ez a hazai valóság, az MPP ez ellen küzd” – jegyezte meg. Hozzátette, ha valamiért szégyelli magát egy ilyen belső körben elhangzott tanácskozás hanganyagának kiszivárgása miatt, az a beszéde ingerült hangneme. „De higgyék el, nagyon nehéz az érzelmeket zárójelbe tenni, amikor ezzel a romániai valósággal találkozunk” – jelentette ki.

A hangfelvétel kiszivárgásának időzítése szerinte egyértelműen összefügg a választási kampánnyal. „Valakiket nagyon zavar az, hogy ésszerű együttműködés alakulhat ki magyar oldalon két politikai szereplő között” – utalt az RMDSZ és az MPP választási együttműködésére. Biró Zsolt úgy véli: bizonyos körök mindent megpróbálnak elkövetni, hogy ezt az együttműködést meghiúsítsák, hiteltelenítsék. „Ma éppen Biró Zsolt, holnap lehet, hogy más olyan politikust próbálnak lejáratni, aki ezt a felelősségteljes politikát képviseli” – tette hozzá.

A politikus elmondta, a három évvel ezelőtti tanácskozáson azt elemezték, hogy milyen mozgástere van az MPP-nek az erdélyi politikában, hol kell elhelyeznie magát a politikai palettán azért, hogy a célkitűzéseihez közelítsen. Arra a kérdésünkre, hogy három év elteltével ugyanúgy gondolkodik-e, mint azon a tanácskozáson, Biró kijelentette: egy politika erejét az adja, hogy minden szinten vannak képviselői.

„Mondom ezt egy olyan párt vezetőjeként, amely nagy hangsúlyt fektet a regionalizmusra és a decentralizációra. Ne felejtsük el, hogy az MPP politikusai terjesztették elő elsőként minden egyes alkalommal az autonómiapárti határozatokat, ami pontosan Romániában működő szupercentralizmust kívánja felszámolni. De addig, amíg ez a rendszer működik Romániában, addig ott kell lennünk a helyi és a megyei önkormányzatokban, illetve azokban a padsorokban is, ahol az országos politika kérdései dőlnek el. Csak parlamenti képviselettel tudunk az ellen tenni, ami mélységesen felháborítja az embereket” – fejtette ki az MPP elnöke.

Sejteni véli, ki szivárogtatott

A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a tanácskozás hanganyagának csak egy kontextusból kiragadott részlete került nyilvánosságra. Szerinte szövegkörnyezetből kiragadni részleteket eleve nem tisztességes. „Szöveget összevágni is lehet. Tizenegy évig rádiós voltam, hanganyagokkal dolgoztam. A technika csodákra képes ma” – magyarázta.

Biró Zsolt kérdésünkre elmondta, sejti, hogy ki szivárogtatta ki a hangfelvételt, de nevét nem kívánja nyilvánosságra hozni. „Az illető egyértelműen beazonosítható. Nevet nem mondok, de elégedjünk meg annyival, hogy az illető azokból a körökből származik, akiket nagyon zavar az MPP irányvonala” – fogalmazott a pártelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?