Meghosszabbította az ügyész Antal Árpád bírósági felügyeletét

Meghosszabbította 60 nappal pénteken az Antal Árpád elleni bűnvádi eljárást vezető ügyész a hivatala gyakorlásától eltiltott sepsiszentgyörgyi polgármester bírósági felügyeletét.

Antal Árpád a Maszolnak elmondta, első lépésként hivatalos kéréssel fordult az ügyészhez, hogy vizsgálja felül a döntését,  és a tisztség gyakorlásától való eltiltást más kényszerintézkedéssel helyettesítse. A válasz függvényében pedig jövő héten fellebbezni fog a Bukaresti Törvényszéken.

A politikus tájékoztatása szerint a törvényszék várhatóan gyorsított eljárással tárgyalja majd az ügyet, így vélhetően már jövő hét végéig megszületik a jogerős döntés. „Bármit dönt a törvényszék, fellebbviteli lehetőség nincs” – magyarázta.

Mint ismert, Antal Árpád a sepsiszentgyörgyi RMDSZ polgármesterjelöltje, indulását már több mint tízezren támogatták aláírásukkal. A Maszol kérdésére azonban megerősítette: bár nem jelentene jogi akadályt, hivatali eltiltásának meghosszabbítása esetén nem vállalja a jelölést. "Erkölcsi szempontból nem tehetem azt meg, hogy az emberek megválasztanak, de a választások után nem gyakorolhatom a tisztséget, amivel megbíztak a választók" – jelentette ki.

A polgármestert azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. Az EBRD ugyanakkor az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a rendelkezésére álló információk alapján "nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által (Sepsiszentgyörgynek) nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel". Erre a DNA azzal reagált, hogy szerintük Antal Árpád, nem a városnak hitelt nyújtó EBRD-t, hanem a hitelt garantáló román államot károsította meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?