Lemondott a munkaügyi miniszter

Lemondott csütörtökön Claudia-Ana Costea munkaügyi miniszter, aki a közalkalmazottak bérezése miatt kialakult vita miatt távozott posztjáról.

A lemondásról a kormány közleménye tájékoztatott. Eszerint Dacian Cioloș miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását, és hamarosan új személyt javasol a poszt betöltésére.

A miniszter már hétfőn kilátásba helyezte lemondását, miután nyilvánosságra került a közalkalmazottak bérezéséről szóló sürgősségi kormányrendelet, amellyel szemben elégedetlenségüket fejezték ki a szakszervezetek.

A kormány szerdán vissza is vonta az egységes bértáblát szabályozó kormányrendelet tervezetét. Dan Suciu kormányszóvivő elmondta: a cél az lett volna, ha a szakszervezetek, munkáltatói szövetségek is támogatták volna az elképzelést. A kabinet azt szerette volna, ha a költségvetési-pénzügyi lehetőségekhez igazodva nőhettek volna a közalkalmazotti bérek.

A kormány javaslata szerint a legnagyobb közalkalmazotti fizetés bruttó 15000 lej, a legkisebb 1250 lej lenne augusztus elsejétől. A miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy sürgősségi rendelettel módosítja a kormány az egységes közalkalmazotti bértáblát, aminek nyomán a közalkalmazottak több mint felének átlagban 5 százalékkal emelkedett volna a fizetése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?