Fogdában marad a HVIM erdélyi elnöke

A bukaresti táblabíróságon hétfőn elutasította Szőcs Zoltán fellebbezését, így a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom előzetes letartóztatásában lévő erdélyi elnöke fogdában marad – írja az Agepres. Társa, Beke István Attila fellebbezéséről még nem döntöttek.

A HVIM két székelyföldi vezetője vizsgálati fogságának 30 napos meghosszabbításáról február 23-án döntött a bukaresti táblabíróság. A merényletkísérlettel gyanúsított Szőcs Zoltán Bekes István Attila házi őrizetbe vagy bírósági felügyelet alá helyezésüket kérték.

A HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, Beke Istvánt december elsején, Románia nemzeti ünnepén vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), amely szerint a férfi házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen.

A DIICOT szerint Beke István a HVIM erdélyi elnökének, Szőcs Zoltánnak a felbujtására hozzá is látott a bomba elkészítéséhez, amihez 400 darab petárdát vásárolt. Szőcs Zoltánt december végén tartóztatták le, miután a téli ünnepekre szabadságot kapott franciaországi munkahelyéről, és hazalátogatott Kézdivásárhelyre.

Az ügyészség a gyanút a HVIM vezetőinek egy október 10-i, a Román Hírszerző Szolgálat által lehallgatott beszélgetésére alapozza. A kézdivásárhelyi férfiak ekkor arról beszélgettek, hogy milyen nagy riadalmat kelthetnének, ha a helyi december 1-jei katonai díszszemlén távvezérlésű szerkezetet robbantanának fel egy utcai szemétgyűjtőben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?