Székely Szabadság Napja: lesz-e felvonulás és tiltakozás is a megemlékezés után?

A szervezőktől eltérően értelmezi Lucian Goga, Maros megyei prefektus a bírósági döntést, amely kimondja, hogy március 10-én, a Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyen megtarthatják a megemlékezést, a felvonulást és a tiltakozást. Goga szerint, míg a bíróság nem hoz végleges döntést, addig nem tekinthető engedélyezettnek a rendezvény felvonulásra és tiltakozásra vonatkozó része.

A kormány Maros megyei képviselője az Agerpresnek nyilatkozott kedden, kifejtve, hogy a Székely vértanúk emlékművénél megszervezhetik a megemlékezést, azt nem kifogásolja, viszont azt igen, hogy Marosvásárhelyen felvonuljanak.

Mint arról beszámoltunk, Izsák Balázs múlt héten jelentette be, hogy semmi nem akadályozza a Székely Nemzeti Tanácsot, hogy a rendezvényt teljes egészében megtartsa. A program szerint március 10-én, csütörtök délután 4 órakor kezdődik a Székely vértanúk emlékművénél, ahol beszédek hangzanak el, koszorúznak, majd 5 órakor elindul a tömeg a Marosvásárhely főterére, ahol a prefektúra előtt tiltakoznak a Románia tervezett regionalizálása ellen.

A rendezvénynek este 7 órakor kell véget érnie, addig az időpntig szól a bejelentés. A szervezők 40 ezer résztvevőre számítanak, Izsák azt mondta, örülne, ha többen lennének. Annak érdekében, hogy a résztvevők minél gyorsabban hazaindulhassanak, azt kérte az SZNT elnöke a helyi rendfenntartóktól, biztosítsanak parkolási lehetőséget a vidékről érkező autóbuszoknak a főtér közeli utcákban.

A prefektus azt kérte a lakosságtól és a megemlékezés résztvevőitől, hogy őrizzék meg nyugalmukat és ne tegyenek semmi olyant, ami a város békéjét megzavarná. Amennyiben mégis sor kerülne a felvonulásra, a hatóságok készen állnak arra, hogy intézkedjenek – mondta Lucian Goga., aki szerint, amíg nincs végleges döntés, addig engedély sincs.

Izsák Balázs arról számolt be egy hete, hogy a bíróság az SZNT javára döntött, a polgármesteri hivatal pedig a legutolsó napon, február 29-én nyújtott be fellebbezést. Az SZNT-nek nem kell megvárnia a végső döntést, amit március 10. előtt nem hoznak meg, ezért úgy értelmezi, hogy megtarthatják a felvonulást és tiltakozást is.

A felvonulással és tiltakozással kapcsolatban Dorin Florea polgámesternek is volt egy kérdése: ha valami történik csütörtökön, ha valakit főbevernek, azért ki lesz a felelős, talán a bíró, aki engedélyt adott a felvonulásra? Az SZNT elnöke viszont úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a résztvevők józanul gondolkodnak és felelősen viselkednek, hiszen nem az a cél, hogy randalírozással lejárassák magukat, hanem, hogy a székelyföldi autonómiáért törvényes keretek között küzdjenek. Ezért arra kér mindenkit, hogy mellőzze azokat a jelszavakat, szlogeneket, amelyek nem egyeztethetők össze az SZNT céljaival, vagy sértőek másokra nézve, gyűlöletkeltőek, sértik mások személyiségi jogait.

Kapcsolódók

Kimaradt?