A Temesvár Társaság az érdemrend visszavonásának felülvizsgálatát sürgeti

Elhamarkodottnak tartja a Temesvár Társaság Klaus Johannis államfő múlt heti rendeletét, amellyel visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát: a szervezet nem ért egyet a döntéssel és annak azonnali felülvizsgálatát szorgalmazza.

Az 1989-ben kezdődött rendszerváltozás célkitűzései iránt elkötelezett román civil szervezet hétfői közleménye szerint Tőkés László a "Román Forradalom jelképe volt és maradt", aki a huszadik évfordulón, 2009-ben annak a bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként kapta meg a kitüntetést, amely "a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett".

 A Temesvár Társaság szerint a kitüntetés visszavonásának "ürügye", miszerint Tőkés László egyes kijelentéseivel megsértette volna a román alkotmányt, nem állja meg a helyét, mert egy demokratikus államban a szabad véleménynyilvánítás nem lehet alkotmányellenes.

Klaus Johannis csütörtökön jelentette be, hogy a kitüntetettek becsületbírósága által tett javaslatnak megfelelően visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrendet. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

A kommunista visszarendeződés megakadályozása érdekében alakult Temesvár Társaság 1990 márciusában 13 pontos kiáltványt fogalmazott meg, amelyben felhívta az ország figyelmét, hogy a temesváriak nem nagyobb fizetésekért, és nem a mellőzött reformkommunisták hatalomra segítéséért, hanem a kommunista rendszer ellen indítottak forradalmat.

A Temesvár Társaság kivételnek számított a román közéletben azzal a következetességgel, amellyel az utóbbi negyed évszázadban kiállt Tőkés László mellett, és amellyel emlékeztette az ország közvéleményét, hogy a romániai rendszerváltozás a temesvári református parókia elől indult.

Kapcsolódók

Kimaradt?