Újabb négy évet kapott a volt gazdasági miniszter, Codruţ Şereş

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság hétfőn Codruţ Şereş volt gazdasági minisztert a Hidroelectrica-ügyben.

Az ítélet jogerős. Şereş, aki 2004 és 2006 között volt gazdasági miniszter a Călin Popescu Tăriceanu vezette kormányban a Konzervatív Párt (PC) képviseletében, körülbelül 165 millió dollárnak megfelelő kárt okozott az államnak bűntársaival együtt.

A volt miniszter ellen 2011-ben emeltek vádat. Azzal vádolták, hogy a Hidroelectrica áramtermelő vállalatnak a vezetői által 2002 és 2004 között elkövetett törvénytelenségei fölött szemet hunyt, és a minisztérium ellenőrzési testülete által megállapított rendellenességeket megpróbálta módosítani, eltussolni.

Az ügyészek szerint az állami tulajdonban lévő Hidroelectrica volt vezetői előnytelen árameladási szerződéseket kötöttek a vállalat számára, de a más termelőktől vásárolt energia is olyan feltételek mellett történt, hogy jelentős kárt okoztak a vállalatnak és az államnak. Emiatt egy ideig a Hidroelectrica képtelen volt elegendő tartalék energiát biztosítani, ami Románia energiaellátási rendszerének biztonságos működtetéséhez lett volna szükséges.

Codruș Șereșt egy másik ügyben már elítélték tavaly, és négy év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A volt minisztert Nagy Zsolttal együtt 2009-ben állította bíróság elé a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) nemzetközi bűnszövetkezet támogatása és hazaárulás címén, azzal vádolva őket, hogy bizalmas információkat adtak ki külföldieknek magánosításra váró állami vállalatokról. A vádhatóság szerint egyebek mellett a craiovai repülőgépgyár, a Petrom olajipari vállalat, a Román Posta és a Romtelecom telefonszolgáltató esetében történtek törvénytelenségek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?