Felmérés: tízből kilenc romániai nem bízik a pártokban

Tízből kilenc szavazókorú romániai személy nem bízik a politikai pártokban – derül ki az IRES felmérésének szombaton nyilvánosságra hozott adataiból.

Elsősorban a 18-35 év közötti, városokban élő, felsőfokú végzettségűek körében negatív a pártok megítélése. Az összes megkérdezettnek mindössze 6 százaléka véli úgy, hogy a pártok a választók érdekeit szolgálják.

Arra a kérdésre, „Mi az első szó, ami a pártok kapcsán eszébe jut?”, ezek a válaszok érkeztek: tolvajok/lopás/szélhámosság (12 százalék) vagy korrupció/csúszópénz (10 százalék). Pozitív jelzőket alig lehetett találni a válaszokban.

Tízből hat romániai úgy vélekedik, hogy a pártoknak „nemzeti” politikát kell folytatniuk, tízből három szerint „Nyugat-párti” politikát. A nemzeti politizálás hívei elsősorban a felsőfokú végzettségű, Moldovában élő fiatalok.

A felmérésből az is kiderül, hogy a választók számára szavazáskor fontosabb a jelölt személye a pártja programjánál. Előbbi kritériumot a kérdezettek több mint fele, utóbbit az egyharmada jelölte meg válaszában. A jelöltek személyét elsősorban a 18-35 év közötti, alacsony végzettségű nők tartják fontosnak.

A megkérdezetteknek mindössze egyharmada vár pozitív változásokat az országban az idei helyhatósági és parlamenti választások után. Közel egyötödük szerint Románia helyzet romlani fog, miután lejártak a választások.

Az IRES felmérése február 2-án készült 1199 fős mintán telefonos megkérdezéssel, a hibaküszöbe +/-2,9 százalékos.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?