Közösségi sérelmekért vonulnak fel Marosvásárhelyen

Az MPP háromszéki szervezete a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napján való részvételre biztatja szimpatizánsait, míg az RMDSZ háromszéki szervezete annak függvényében kezd mozgósítani, hogy milyen álláspontra helyezkedik a szövetség marosvásárhelyi szervezete.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette: a március 10-i, marosvásárhelyi rendezvényezés kiváló alkalom arra, hogy „minden székely és magyar kiálljon az igazságért, ugyanis a román hatalom a titkosszolgálatok segítségével akarja megfélemlíteni a magyar közösséget”.

Kulcsár Terza József szerint tette ezt, amikor tavaly december elsején a rendőrség azt állította, hogy a sepsiszentgyörgyi ismeretlen román katona szobra mellett székely zászlóra cserélték a román lobogót, de nem mutatott be bizonyítékokat erre vonatkozóan. A politikus szerint alaptalanul vádolják terrorizmussal a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi és erdélyi vezetőit, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, és a romániai intézmények megfélemlítés-politikájának része az is, hogy eljárást indítottak Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen, de bizonyítékokat nem mutattak be.   

A sajtótájékoztatón jelen volt az EMNP kirúgott sepsiszéki elnöke, Bedő Zoltán, aki a Sepsiszentgyörgyön alapított Magyar Megmaradásért Mozgalom képviselőjeként további sérelmeket is felsorolt: a bíróság elutasította a székelyföldi turisztikai szövetség bejegyzését, műemléképületekről eltüntetik a községháza feliratokat, a képviselőházban hallgatólagosan átment a magyar nyelv használatát tiltó törvénytervezet. Bedő Zoltán sérelmezi, hogy szerinte az autonómiamozgalmat megpróbálják összemosni a terrorizmussal.

Az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke, Tamás Sándor egy másik hétfői sajtótájékoztatón kifejtette: annak függvényében vesznek részt a Székely Szabadság Napján, hogy az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete, illetve Soós Zoltán polgármesterjelölt előnyösnek tartja-e a mozgósítást. Ha a marosvásárhelyi RMDSZ jónak tartja, a háromszéki RMDSZ is mozgósít - szögezte le Tamás Sándor.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?