Sztakics Éva a megbízott polgármester, politikai ellenfelei is kiálltak Antal Árpád mellett

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat Antal Árpád hivatalából való eltiltása idejére Sztakics Évára bízta a polgármesteri feladatok ellátását. A pénteki tanácsülésen politikai színezettől és nemzetiségtől függetlenül valamennyi tanácsos kiállt Antal Árpád mellett.

Az ülésvezető Cserey Zoltán rámutatott, hogy a vádhatóság egyetlen hivatalos dokumentumában sincs szó közpénzek eltulajdonításárról, a félreértés abból adódik, hogy a hazai és európai banktörvények között nincs jogharmonizáció. Nem értik, hogyan kerülhetett sor az Antal Árpád elleni eljárásra, hiszen ebben az ügyben a polgármester folyamatosan egyeztetett a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal és a finanszírozó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) is.

Cserey Zoltán szerint a Számvevőszék indoklását átvette a korrupcióellenes ügyészség (DNA), és azt állítják, hogy a nemzetközi hitelintézettől a város által felvett hitelt csak beruházásra szabadott volna költeni, nem költhettek volna pénzt tervezésre és karbantartásra. Az ülésvezető RMDSZ-es tanácsos rámutatott, hogy ismerik Antal Árpád eddigi munkáját és becsületességét, így fel sem merülhet vele kapcsolatban korrupciós vád.

A román tanácsosok Antal Árpád mellett

Az ülésen szót kért a Nemzeti Liberális Párt helyi elnöke, Mădălin Guruianu tanácsos, aki kifejtette, hogy amióta Antal Árpád vezeti Sepsiszentgyörgyöt, hatalmasat változott és fejlődött a város. Guruianu hozzátette: közte és a polgármester között az évek során voltak politikai nézetletérések, de csak megköszönni tudja az elöljárónak azt, amit a városért tett. Várják vissza, mondta a liberális politikus, aki abban bízik, mihamarabb lezárul az ügy, mert az időhúzás csak súlyosbítaná a helyzetet. 

A tanácsülésen felszólalt Antal Árpád egyik legvehemensebb politikai ellenfele, a Szociáldemokrata Párti Rodica Pârvan tanácstag, aki azt mondta: közte és a polgármester között sok politikai jellegű nézeteltérés volt, de most emberként teljes mértékben mellette áll. Kifejtette: Antal Árpád nem érdemli meg az ellene zajló eljárást, erőt kívánt neki ahhoz, hogy túljusson ezen a helyzeten. „Várjuk visszatérését, és biztos vagyok benne, hogy jóhiszeműen tevékenykedett” – jelentette ki.

Tischler Ferenc alpolgármester kifejtette: annak ellenére, hogy felfordult minden a hivatalban, nyugodtan alszanak, mivel ismerve Antal Árpádot biztosak benne, hogy nem történt semmiféle korrupció vagy mesterkedés. „Ez a nehéz időszak letelik valahogy és utána még nagyobb lendülettel fogunk dolgozni, mert egy és erős csapat vagyunk”, mondta Tischler Ferenc.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tanácsosa, Czegő Zoltán azt mondta, hogy büszke a városára, amelynek lakói egy emberként álltak ki Antal Árpád mellett. A néppárti politikus meggyőződése, hogy igaztalan a polgármester ellen megfogalmazott vád és gyanúsítgatás.

Sztakics nem akar polgármester lenni

A felszólalásokat követően az RMDSZ sepsiszentgyörgyi frakcióvezetője, Miklós Zoltán előterjesztette a sepsiszentgyörgyi önkormányzat működési szabályzatának módosítására vonatkozó tervezetet, amelyre Antal Árpád tisztségből való felfüggesztése miatt volt szükség, majd javasolta, hogy Sztakics Éva alpolgármestert bízzák meg a város vezetésével. Mindkét javaslatot egyöntetűen elfogadták.

Sztakics Éva elmondta, hogy továbbra is Antal Árpád a város polgármestere. Leszögezte, hogy elejét véve a híreszteléseknek, kijelenti, nem tervezi, hogy valaha is polgármesternek jelöltesse magát. A megbízott polgármester a sajtónak azt nyilatkozta, hogy szerdára újabb rendkívüli tanácsülést hív össze annak érdekében, hogy az önkormányzat alkalmazzon egy nemzetközi jogban jártas ügyvédi irodát, amely képviseli a várost a Számvevőszékkel szembeni perben.

Sztakics szerint amikor két évvel ezelőtt a Számvevőszék kifogásolta a város által az EBRD-től felvett kölcsön elköltésének módját, az önkormányzat pert indított. Ezt alapfokon elvesztették. Most fellebbezési fázisban van az ügy, de a városháza jogászait meghaladja az ügy, és azért van szükség nemzetközi jogban járatos ügyvédi irodára, mert nincs jogharmonizáció a Romániai és Európai Uniós törvénykezés között.

Sztakics Éva a következő időszak tevékenységéről szólva rámutatott, hogy a lendületet nem akarják elveszíteni, Antal Árpád polgármester is ezt kérte tőlük és a városnak tovább kell fejlődnie. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?