Blaga szerint van esélye kormányra jutni a jobboldalnak

A Traian Băsescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) körül tömörülő Igaz Románia Szövetség (ARD) azzal számol, hogy részt vehet a vasárnapi parlamenti választások utáni kormányalakítási tárgyalásokban - jelentette ki Vasile Blaga, az ARD egyik társelnöke.

Blaga - a PDL elnöke - kifejtette: pártja csak akkor tudnak kormányalakításról tárgyalni, ha az ARD a szavazatok több mint 25 százalékát megszerzi.

Az ARD támogatottságát 20 százalék körülire becsülik a közvélemény-kutatások, amelyek a kormányzó Szociál-liberális Szövetséget (USL) tartják a választások nagy esélyesének. A szociálliberálisok a felmérések szerint a voksok mintegy 50 százalékára számíthatnak.blaga

Blaga rámutatott: az USL egyik tagjával, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) "természetes koalíciót" tudnának alkotni, mivel ideológiailag közel áll egymáshoz a két párt. A PDL és a PNL 2004-ben szövetségesként nyerték meg a parlamenti választásokat, de később politikai ellenfelekké váltak.

A vasárnapi választásokról Blaga elmondta, pártja számításai szerint az RMDSZ - amelyre a PDL szintén potenciális koalíciós partnerként tekint - bejut a parlamentbe. Aláhúzta, hogy az idén év elején megbukott PDL-RMDSZ kormányban a magyar szervezet mindig hűséges partner volt.

Az alkotmány esetleges módosítása kapcsán kifejtette, maga sem ért egyet a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régió határaival, hiszen ugyan elsődleges fontosságú a gazdasági szempont, de figyelembe kell venni az emberek közös történelmét, a kulturális hagyományaikat. Ugyanakkor leszögezte, egyetlen román vagy magyar politikus sem fog egyetérteni egy etnikai szempontok szerint kialakított régió létrehozásával.

Kimaradt?