Sürgősségi rendelettel „cenzúrázta” a kormány a börtönirodalmat

Sürgősségi rendelettel szeptember elsejéig felfüggesztette a kormány szerdán azt a törvénycikkelyt, amely lehetővé teszi a tudományos jellegű írásműveket megjelentető elítéltek börtönbüntetésének csökkentését – közölte Dan Suciu kormányszóvivő.

A Cioloș-kabinet az igazságügyi miniszter javaslatára a büntetés-végrehajtást szabályozó 2013/254-es törvény 96. paragrafusának első bekezdését helyezte ideiglenesen hatályon kívül. Ez előírja, hogy 30 nappal megrövidül a büntetése annak az elítéltnek, aki szabadságvesztésének időtartama alatt valamilyen tudományos munkát jelentet meg.

A kormány eredetileg törölte volna a törvényből ezt a bekezdést. A szóvivő szerint azért döntöttek az ideiglenes felfüggesztése mellett, mert a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) negatívan véleményezte a jogszabály által előírt lehetőség hatályon kívül helyezését. Kérdésre válaszolva közölte: a sürgősségi rendelet a még elbírálás alatt lévő, frissen megjelentetett "börtönkönyvekre" is vonatkozik.

Raluca Prună igazságügyi miniszter már korábban bejelentette: alapos a gyanú, hogy a hazai börtönlakók – köztük elsősorban ismert politikusok és üzletemberek – alaposan visszaéltek a törvény adta lehetőséggel. A tárca elrendelte az elítéltek által megjelentett tudományos munkák felülvizsgálatát is.

A „börtönirodalom” hónapok óta foglalkoztatja a román sajtót, miután egyértelművé vált, hogy számtalan elítélt – köztük üzletemberek, politikusok – visszaéltek a büntetésüket lerövidítő lehetőséggel. Ha volt pénzük, nem is volt nehéz dolguk, mert csak egy egyetemi tanár ajánlását kellett megszerezniük. Tavaly szokatlanul sok, összesen 331, tudományosnak titulált művet jelentettek meg a romániai elítéltek. Egyikük, az időközben szabadult Gigi Becali például el is ismerte, hogy mások írták – pénzért – a könyveit. Mindezekért a sajtó egy része a „börtönirodalom” most közzétett jegyzékét szégyenlistának nevezte.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?