Lemondott Tiberiu Nițu legfőbb ügyész

Lemondott kedden Tiberiu Nițu legfőbb ügyész, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal vádolta meg, hogy 2014 áprilisa és 2015 októbere között mintegy 700 alkalommal használt törvénytelenül rendőri felvezetést. 

A legfőbb ügyész közleményben indokolta meg döntését, amelyben ugyanakkor leszögezte, nem kért és nem kapott - a törvény által meghatározott értelemben - rendőri felvezetést, csupán rendőri kíséretet használt hivatali útjai alkalmával. Nițu autójának tavaly átlagosan napi két alkalommal nyitottak utat a rendőrök egy, a belügyminisztériummal 2014-ben kötött megállapodás alapján.

Nițunak májusban járt volna le hároméves legfőbb ügyészi mandátuma. Utódját az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki.

Tiberiu Nițu feltételezett visszaéléseit a Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfőhelyettes elleni bűnvádi vizsgálatok derítették ki. Mint írtuk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) többek között azért indítana eljárást a politikus ellen, mert a gyanú szerint a belügyminisztérium törvénytelenül abban állapodott meg a legfőbb ügyészséggel, hogy a vádhatóság vezetője rendőri felvezetést használhat.

A DNA-ból származó források szerint a 2014 áprilisában keltezett intézményközi megállapodásnak semmilyen jogalapja nem volt. A közlekedési törvény szerint ugyanis csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár konvoj. Miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. Ugyanakkor a legfőbb ügyész az állami testőrszolgálat (SPP) védelmét élvezi, amely megkülönböztető jelzést használó autót és gépkocsivezetőt biztosít számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?