Polgármester-jelölés: játék közben borítaná a szabályokat Bunta Levente

Bár Székelyudvarhelyen már a regisztráció is megkezdődött az RMDSZ polgármesterjelöltjéről döntő nyitott, állóurnás előválasztásra, a városi szervezet elnöke meggondolta magát. Bunta Levente most azt szeretné, hogy küldöttgyűlés döntsön a jelöltről.

A székelyudvarhelyi városi RMDSZ-szervezet választmánya a polgármester javaslatára hétfő este megszavazta, hogy küldöttgyűlést hívjanak össze a jelölés módjának megváltoztatására. A küldöttgyűlés időpontja még nem ismert, csak az összehívásáról született elvi döntés – tudtuk meg a választmány egyik tagjától, Szakács Tibortól.

Tájékoztatása szerint az ülésen Bunta Levente elmondta, nem ért egyet azzal, hogy az RMDSZ polgármester-jelöltjéről állurnás előválasztáson döntsenek, amelyen nem RMDSZ-tagok is részt vehetnek. Arra hivatkozott, hogy az SZKT által elfogadott szabályzat a helyi szervezetekre bízza jelöltek kiválasztását.

Bunta Levente lépése azért meglepetés, mert korábban a városi szervezet nevében levélben jelezte az udvarhelyszéki RMDSZ-nek, hogy „a legdemokratikusabb módozat szerint”, urnás előválasztáson szeretnének dönteni a polgármesterjelölt személyéről és a tanácsosjelöltekről. A területi szervezet a javaslat figyelembevételével január 20-án eldöntötte: Székelyudvarhelyen március 13-án regisztrációhoz kötött, állóurnás előválasztást tartanak a város teljes lakosságának részvételével.

A választmányi ülésen többen emlékeztették is a területi szervezethez küldött levelére a polgármestert. „Erre Bunta Levente úgy reagált: a polgármesterjelölt kiválasztása legdemokratikusabb módozatának a küldöttgyűlést tartja, amelyen csak RMDSZ-tagok szavazhatnak” – tájékoztatott Szakács Tibor.

A választmány nagy többséggel, 17-6 arányban szavazta meg annak a küldöttgyűlésnek az összehívását, amely majd a jelöltállítás módjának megváltoztatásáról dönt. Arra a kérdésünkre, miként volt lehetséges, hogy a testület ekkora többséggel támogatta a játékszabályok menet közben történő megváltoztatását, Szakács Tibor kijelentette: „a többséget előre felkészítették arra, hogyan szavazzon”.

A Maszol Székelyudvarhely polgármesterét is megkereste az ügyben, de Bunta Levente egyelőre sem a telefonhívásainkra, sem az sms-ekre nem válaszolt.

„Játék közben nem módosítunk a szabályokon”

Az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, Bíró Barna Botond értetlenkedve fogadta Bunta Levente korábbi álláspontjának hirtelen módosulását. A Maszolnak elmondta: a polgármester kétszer is elküldte azt a levelet a területi szervezetnek, amelyben urnás előválasztást kért a városi szervezet.

„A Bunta Levente által aláírt levélben a jelöltállítás legdemokratikusabb módozata mellette tette le a garast a városi szervezet elnöksége. Ez a módozat pedig azt jelenti, hogy minél szélesebb körben bevonjuk Székelyudvarhely lakosságát a jelöltállítás folyamatába. Vagyis ne 40-50 ember döntsön arról, hogy ki legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje, hanem a város polgárai, beleértve a nem RMDSZ-tagokat is” – magyarázta Bíró.

Az ügyvezető elnök emlékeztetett, hogy a területi szervezet január 20-i döntése után már az előválasztási procedúra is megkezdődött Székelyudvarhelyen, elkezdődött a választók regisztrációja, a jelölteket támogató aláírások összegyűjtése. „Nem értem, miért most ébredt fel Bunta Levente. Játék közben nem fogunk változtatni a szabályokon” – szögezte le.

A polgármesternek arra az érvelésére, miszerint a szabályzat a helyi szervezetekre bízza a jelöltek kiválasztási módjának elfogadását, a területi ügyvezető elnök idézte az SZKT határozatát, amely szerint a jelöltállítás módozatairól a megyei vagy területi szervezetek döntenek, miután konzultáltak a helyi szervezettel. „Mi konzultáltunk a városi szervezettel, és két levelet is küldtek arról, hogy mit akarnak” – mondta Bíró.

Az ügyvezető elnök elképzelhetőnek tartja, hogy Bunta Levente megijedt az előválasztástól. „Még azt sem döntötte el, hogy indul-e újabb mandátumért. Ha igen, akkor kezdjen el aláírásokat gyűjteni, hogy teljesítse a jelölés feltételeit. Ha nem, akkor ne akadályozza az RMDSZ munkáját” – jelentette ki.

„Ha Bunta jól teljesített, nem kellene félnie”

Az RMDSZ országos ügyvezető elnöke nem nézi jó szemmel a székelyudvarhelyi fejleményeket. Kovács Péter a Maszolnak elmondta, annak a híve, hogy a helyi szervezetek a nyitottság jegyében döntsenek a jelöltjeikről. „Ha előválasztást terveznek, akkor mindenképpen azt a változatot ajánlott kiválasztani, amelyen mindenki elmondhatja a véleményét, nem csak az RMDSZ-tagok” – mondta a politikus.

Kovács Péter is felhívta a figyelmet arra, hogy Székelyudvarhelyen már elindult a regisztráció az előválasztásra. „Mit mondanak majd annak a több száz embernek, aki már regisztrált, mert bele akar szólni az RMDSZ jelöltállításába?” – fogalmazott az ügyvezető elnök, aki szerint ha Bunta Levente jól végezte a dolgát az elmúlt négy évben, akkor nem kellene félnie a szavazóktól.

Arra a kérdésünkre, hogy utólag felbírálható-e a területi szervezet döntése a székelyudvarhelyi jelöltállítás módozatáról, Kovács Péter elmondta: a fellebbezéseknek világos procedúrája van az RMDSZ-ben, elbírálásuk a szabályzatfelügyelő bizottságok feladata. „Viszont arra biztatom a városi és területi RMDSZ vezetőket, hogy ha már megszületett a döntés az állóurnás előválasztásról, amelyen minden regisztrált székelyudvarhelyi szavazhat, akkor menjenek tovább ezen a vonalon. Semmi értelme annak, hogy a hivatalos választási kampány előtt három hónappal belemenjünk egy szabályzatértelmezési hercehurcába” – nyilatkozta az ügyvezető elnök.

FRISSÍTÉS: Váratlanul érte Arros Orsolyát az a hír, hogy potenciális fő ellenjelöltje az RMDSZ-ben, Bunta Levente meggondolta magát a székelyudvarhelyi előválasztás kérdésében. A közgazdász azt üzente a polgármesternek: „legyen férfi, és ne taktikázzon”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?