Bukarest tudni szeretné, mikor veszi le a szemét Brüsszel a román igazságügyről

Bukarest határidőt kér az Európai Bizottságtól, állapítsa meg, meddig fogja figyelemmel kísérni a román igazságszolgáltatást, és mikor zárja le az éves országjelentések készítésének gyakorlatát - derült ki szerdán a kormány közleményéből.

A Ciolos-kabinet üdvözölte az uniós végrehajtó szerv által szerdán közzétett, Romániára vonatkozó éves jelentés következtetéseit. Ebben összegezték a román igazságszolgáltatásban, kiemelten a korrupcióellenes harcban tapasztalt előrelépéseket és hiányosságokat.

A kormány szerint a dokumentum megerősítette, hogy Románia fejlődött, és úgy ítélte meg, hogy ez már a harmadik kedvező értékelés, amely igazolja, hogy a korrupcióellenes harc és az igazságügy területén végrehajtott román reformok tartósak és fenntarthatóak.

Az előrelépések világosabb elismerését jelentené - olvasható a közleményben -, ha a dokumentumban szerepelne az is, meddig kísérik még figyelemmel a romániai igazságszolgáltatási reformokat. A kedvező következtetések miatt a román kormány úgy véli, megteremtődtek az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus (MCV) lezárásának feltételei, és a célok teljesítését Románia saját hatáskörben követhetné nyomon az országos korrupcióellenes stratégia keretében.

A brüsszeli jelentést Klaus Johannis elnök is üdvözölte. Szerinte országa közelebb került a Brüsszel által megfogalmazott célokhoz, és visszafordíthatatlanul elkötelezett marad a jogállamiság megerősítése és az igazságszolgáltatás függetlensége mellett.

Brüsszel Románia 2007-es EU-csatlakozásakor határozta el, hogy figyelemmel kíséri igazságszolgáltatási rendszerét, ugyanis az EU úgy vélte, hogy az országban még igen elterjedt a korrupció. A hazai hatóságok arra számítottak, hogy öt évig tart a monitorizálás, de ez a határidő eltelt, és Brüsszel csak annyit közölt, hogy addig alkalmazzák az ellenőrzési és együttműködési mechanizmust, amíg Románia nem teljesíti a vállalt célokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?