Brüsszelből is a választások bojkottjával fenyegetőzött a PSD elnöke

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fontolóra veszi a helyhatósági választások bojkottját, ha kormány sürgősségi rendelettel módosítja a választási törvényt.

Erről a PSD elnöke, Liviu Dragnea tájékoztatta szerdán az Európai Parlament szociáldemokrata elnökét, Martin Schulzot. A két politikus találkozójáról beszámoló közlemény szerint a pártelnök az EP vezetőjének elpanaszolta, hogy a PSD politikai ellenfelei nyomást gyakorolnak a kormányra a választási törvény módosítása érdekében.

Ismert, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábban felszólította a miniszterelnököt: sürgősségi rendelettel módosítsa úgy az önkormányzati választások törvényét, hogy a polgármestereket ne egy, hanem két fordulóban válasszák meg. Dacian Cioloș ezt előbb elutasította, legutóbbi nyilatkozataiban azonban már nem zárkózott el ettől a lépéstől.

Liviu Dragnea már kedden kilátásba helyezte a választások bojkottját, ha visszaállítják a kétfordulós rendszert. Ezt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán, egy újságírókkal tartott háttérbeszélgetésen parasztvakításnak nevezte. Szerinte Liviu Dragnea bojkottal való fenyegetőzése annak a jele, hogy a PSD valójában kiegyezett a liberálisokkal, és valójában beletörődött a törvény módosításába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?