Kétfordulós polgármester-választást követelnek a liberálisok

Dacian Cioloş miniszterelnök sürgősségi rendelettel módosítsa a választási törvényt úgy, hogy a polgármestereket ne egy, hanem két fordulóban válasszák meg – kéri a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

A PNL társelnöke, Alina Gorghiu hétfőn elmondta, hogy szerinte a kormánynak figyelembe kellene vennie a civil társadalom akaratát. „A Szociáldemokrata Párt nyomás gyakorol majd a kormányra, hogy ne módosítsák rendelettel a választási törvényt, de szerintem Dacian Cioloş ellen tud állni majd állni ennek a nyomásnak” – fogalmazott a politikus.

Gorghiu emlékeztetett arra, hogy a PNL még tavaly ősszel törvénymódosító javaslatot nyújtott be a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről, ám ezt a szociáldemokraták leszavazták. A jelenlegi törvény szerinti, egyfordulós rendszert a 2012-es helyhatósági választásokon vezették be Romániában. Akkor ezt a módosítást a liberálisok megszavazták – emlékeztet a Mediafax.

Mint ismert, egy korábbi alkotmánybírósági határozat tiltja a választási törvények módosítását a választások előtti évben. Az idei önkormányzati választásokat várhatóan május végén, június elején tartják.

Kapcsolódók

Kimaradt?