Băsescu fenntartja magának a kormányfőjelölés jogát

Traian Băsescu államfő fenntartja magának azt az alkotmányos jogot, hogy ő jelöljön miniszterelnököt, bármilyen nagy arányú győzelmet is aratna a politikai ellenfeleit tömörítő, kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) a december 9-i parlamenti választásokon - derült az Evenimentul Zilei című lap elektronikus kiadásában hétfőn megjelent interjúból.

Mint ismert, az alkotmány csak a választásokon győztes párttal való konzultálást írja elő az államfőnek, de nem pontosítja, hogy a győztes párt jelöltjét kell-e megbíznia kormányalakítással.

"Nem fogom átengedni egy pártnak azt az alkotmányos felelősségemet, amely a miniszterelnök-jelölt nevesítésére vonatkozik, bármilyen nagy pártról legyen szó. Egy ilyen gesztus súlyosan sértené az alkotmányt" - mondta Traian Băsescu az Evenimentul Zileinek, a Victor Ponta személyére vonatkozó konkrét kérdést azonban az elnök elhárította.basescu

Az esetleges európai nyomás lehetőségét firtató kérdésre az államfő azt mondta: kizártnak tartja, hogy az európai unió országai közül valahonnan befolyásolni próbálnák és azt kérnék tőle, hogy Victor Pontának adjon kormányalakítási megbízást. Băsescu szerint Európa csak akkor szólna bele a miniszterelnök jelölésébe, ha nem tartaná be szó szerint az alkotmány összes előírását.

Az államfő az interjúban kifejtette meggyőződését, hogy az USL maga alá akarja gyűrni a független állami intézményeket, elsősorban az igazságszolgáltatást. Băsescu szerint az USL a titkosszolgálatok, az alkotmánybíróság, az ombudsman, és a médiahatóság függetlenségét is veszélyezteti.

"Az állami intézményeknek a pártoktól való függetlensége nem képezheti alku tárgyát számomra, bármi is lenne ennek a politikai ára" - jelentette ki az államfő az interjúban.

Kimaradt?