Crin Antonescu megfenyegette saját pártjának politikusait

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyetlen politikusa sem fogadhat el egy esetleges kormányalakítási megbízást Traian Băsescu államfőtől, mert azzal kizárja magát a pártból - jelentette ki Crin Antonescu pártelnök az Agerpres hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában.

A december 9-i parlamenti választásokon abszolút többségre esélyes, jelenleg is kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) társelnöke azokra a sajtótalálgatásokra reagált, amelyek szerint a jobboldalhoz közel álló államfő nem az USL kormányfőjelöltjét - Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt - bízná meg kormányalakítással, hanem az USL egy másik politikusát jelölné miniszterelnöknek, hogy így keltsen feszültséget az USL-ben ellene szövetkezett pártok között.

"A PNL politikai szövetségre lépett a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és leszögeztük, hogy a miniszterelnököt a PSD adja Victor Ponta pártelnök személyében - mondta Antonescu. - Ezt nyilvánosan is elmondtuk a kampányban és nem fordul meg a fejemben, hogy becsapjuk a választókat. Teljesen valószerűtlen, hogy a PNL bármelyik politikusa elfogadna egy esetleges kormányalakítási megbízást Traian Băsescutól, mert azzal megsértené a PNL-nek a választók milliói előtt tett vállalását és kizárná magát a pártból."

antonescu1

A PNL elnöke hozzátette: mivel az USL-ben megállapodás van arról, hogy a szenátus elnöki tisztségét liberális, a képviselőházét pedig szociáldemokrata politikus tölti be, valószínűnek tartja, hogy ő maga a szenátus elnökeként folytatja politikai tevékenységét a jövő heti választások után.

Antonescu egy szombat esti televízió-műsorban azt is kijelentette: az USL ismét felfüggeszti Băsescut, ha az államfő - az egyértelmű választói akarattal szembeszállva - nem az USL jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

"Függetlenül attól, hogyan reagálnának erre (a felfüggesztésre) az európai kormányok, nekünk azt kell tennünk, amire a választói felhatalmazásunk kötelez. De megjósolhatom, hogy ezúttal Európa tájékozottabb lesz az ügyben, és világosabban fogja látni, mi történik" - mondta Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke.

Kimaradt?