„Cenzúrázná” az igazságügy a börtönirodalmat

Felülvizsgálni készül az igazságügyi minisztérium a hazai elítéltek által írt, tudományosnak titulált művek listáját, amelyek egyenként 30 nappal rövidítik meg a szerzők börtönbüntetését. A legfelső bírói tanács a visszaélések megelőzése érdekben törvénymódosítást javasolt.

Az igazságügyi minisztérium adatai szerint 2015-ben összesen 331, tudományosnak titulált művet jelentettek meg a romániai elítéltek. A börtönben írt könyvek szokatlanul gazdag kínálatának hátterében az áll, hogy a törvény szerint szerzőik büntetése 30 nappal megrövidül. A jogszabály azt is előírja, hogy a kötet tudományosságát egy egyetemi tanárnak kell igazolnia. Akadt olyan elítélt, például Dan Voiculescu üzletember, aki már tíz könyvet is írt. (A jelenségről itt olvashat részleteket.)

Raluca Prună igazságügyi miniszter szerint alapos a gyanú, hogy a hazai börtönlakók – köztük elsősorban ismert politikusok és üzletemberek – alaposan visszaéltek a törvény adta lehetőséggel. Szerda este közölte, meg fogják vizsgálni, hogy a tavaly kiadott „börtönkönyvek” valóban tudományos műnek minősülnek-e. Tájékoztatása szerint a tavaly ugrásszerűen megnőtt azoknak a köteteknek a száma, amelyek szerzői elítéltek: a 2014-es 69-ről 331-re.

A legfelső bírói tanács (CMS) frissen megválasztott elnöke szintén kétségbe vonja börtönben született művek tudományos jellegét. Mircea Aron közölte, hogy a CSM már törvénymódosításokat is javasolt az igazságügyi minisztériumnak a jelenség megfékezésére.

Egyébként egy törvénymódosító tervezetet a tavaszi ülésszakban a szenátus is tárgyalni fog. Ezt honatyák egy csoportja nyújtotta be. Indoklásuk szerint a jelenlegi törvény a szélhámosságot bátorítja. „A szerző alkotói tevékenysége nem szavatolja, hogy megváltozik a társadalomellenes magatartása” – olvasható a tervezetben.

Az előterjesztők egyszerűen törölnék azt az előírást, hogy 30 nap büntetésrövidítés jár egy-egy tudományos műért. Emlékeztetnek arra is, hogy nagy valószínűséggel ezeket a könyveket sok esetben nem is elítéltek írják, hanem szabadlábon lévő személyek, természetesen pénzért vagy anyagi javakért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?