Elkezdték a forradalom dossziéjának lezárása ellen benyújtott óvások tárgyalását

Kedden tárgyalja a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék (ÎCCJ) az első olyan fellebbezéseket, amelyeket az 1989-es forradalom dossziéjának lezárása ellen nyújtottak be. Az óvás lehetőségével az áldozatok hozzátartozói és maguk a forradalmárok éltek.

A semmitőszékhez 177 fellebbezést nyújtottak be, ebből az első hármat tárgyalja kedden a testület.

Mint arról már hírt adtunk, a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség október végén úgy döntött: nem indít nyomozást az 1989-es romániai forradalommal kapcsolatban, miután megállapították, hogy egyebek mellett a feltételezett bűncselekmények egy része elévült, másik része meg sem történt. Teodor Marieș, a forradalom áldozatainak emlékét ápoló egyesület vezetője már akkor közölte, hogy élni fognak a fellebbezés a lehetőségével.

Az óvásokat az érintettek azzal indokolták, hogy eddig senkit nem vontak felelősségre a mintegy ezer halálos áldozatot és több mint 3 ezer sebesültet követelő forradalom rémtetteiért. A forradalmárok szerint az eljárás során figyelmen kívül hagyták azt is, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság számtalan esetben elmarasztalta Romániát, és felkérte, minél hamarabb folytassák le a vizsgálatokat, és a felelősöket állítsák elő.

Teodor Marieș elmondta, több mint 200 panaszt nyújtottak be a strasbourgi emberjogi bírósághoz, legutóbb november végén a forradalom újabb nyolc áldozatának ítéltek meg kártérítést. A CEDO már korábban is számtalan elmarasztaló ítéletet hozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?