Polgármesterjelöltet keres az RMDSZ Kolozsváron

Polgármesterjelöltet indít az RMDSZ kolozsvári szervezete a jövő évi helyhatósági választásokon. A jelentkezőknek január 18-án 16 óráig kell benyújtaniuk iratcsomójukat az RMDSZ Kolozs megyei szervezetéhez (Magyar/December 21-e utca 47. szám), amelyet aztán a Megyei Állandó Tanács és a városi szervezet választmánya együttes ülése (összesen 43 fő) rangsorol január 29-én.

„A 2016-os helyhatósági választások esetében különválasztottuk a polgármesterjelölt megnevezését a tanácsosi lista rangsorolásától. Célunk, hogy a város magyarsága minél hamarabb ismerje meg azt a jelöltet, aki mögé felsorakozunk” – idézte a Szabadság a Csoma Botond megyei RMDSZ-elnök és ifj. Deák Ferenc ügyvezető elnök szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

A jelöltnek több nyomtatványt kell kitöltenie, nyilatkozatokat kell adnia, és csatolnia kell legkevesebb 1487 állandó kolozsvári lakhellyel rendelkező személy támogató aláírását. Azért kell ennyi aláírást begyűjtenie, mert a 2011-es népszámlálási adatok tükrében ennyit tesz ki a város magyarságának 3 százaléka.

A jövendőbeli polgármesterjelöltnek be kell mutatnia a város fejlesztésével kapcsolatos egyéni elképzeléseit. A jelölt elbírálásakor a következő kritériumokat veszik figyelembe: megbízhatóság, rátermettség, közösségen belüli elfogadottság, román nyelvű kommunikációs készség. Csoma Botond nem jelölteti magát polgármesternek, de valószínűleg megpályáz még egy városi tanácsosi mandátumot.

Ha egyetlen pályázat sem érkezik, az RMDSZ csak tanácsosi listát indít. A történelmi magyar egyházak kolozsvári képviselői januárban tudatják az RMDSZ helyi szervezetével, hogy ki az a jelölt, aki nem listavezetői, hanem befutó helyet kap az RMDSZ városi tanácsosi listáján. A befutó hely az első, második, harmadik és negyedik személy, ám Csoma Botond bízik abban, hogy sikerül megszerezni az ötödik városi tanácsosi mandátumot is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?