Mandátumvesztés fenyegeti a székelyföldi polgármestereket

Azonnal megszűnik annak a polgármesternek a mandátuma, aki megtagadja a román zászló kitűzését vagy a nemzeti színű vállszalag viseletét a törvény által előírt helyzetekben – írja elő az a tervezetet, amelyet egyhangúlag fogadott el kedden a képviselőház jogi bizottsága.

A jogszabályt Mircea Duşa volt védelmi miniszter, Hargita megyei képviselő terjesztette be a parlamentbe. A tervezet emlékeztet: a polgármestereknek a román nemzeti ünnepen, köztéri rendezvényeken és házasságkötés polgári szertartásakor kötelező módon viselniük kell a trikolóros vállszalagot.

Indoklásában Mircea Duşa kifejti: a törvény jelenlegi pénzbüntetéssel sújtja a román zászló kitűzését és a trikolóros vállszalag viselését elutasító polgármestereket, de a bírságok nem elrettentő hatásúak. Sok esetben ugyanis az elöljárók inkább kifizették a büntetést, mintsem betartsák az előírásokat. Ezért a politikus szerint szigorúbb szankciókra van szükség.

A hírt közlő Mediafax emlékeztet arra, hogy szeptemberben a belügyminiszter kivizsgálást rendelt el Sepsiszentgyörgyön, mert a városháza nem engedte meg a román háborús veteránok szervezetének, hogy egy ünnepségen kitűzzék a román zászlót a polgármesteri hivatalra.

2013 októberében az akkori háromszéki prefektus megrovásban részesítette Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért nem viselte Szent György napokon a trikolóros vállszalagot. Az elöljáró úgy reagált: nem kényszeríthetik arra, hogy a magyar ünnepségeken viselje a trikolór színű szalagot. A polgármester emlékeztetett, hogy a romániai nagyvárosok polgármesterei számtalan rendezvényen jelennek meg vállszalag nélkül, és semmilyen szankcióban nem részesülnek.

A tervezet az önkormányzati tisztségviselők jogállásáról szóló törvényt módosítja. Döntő házként a szenátus szavaz majd róla.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?