Kész volt mártírhalált halni az Iszlám Államért a Craiován őrizetbe vett fiatal

Készen állt harcolni az Iszlám Állam oldalán és mártírhalált halni a terrorszervezet céljaiért az a középiskolás diák, akit dzsihadista propaganda terjesztésének gyanújával kedden Craiován őrizetbe vettek az ügyészek.

Az Agerpres vádhatósági forrásokból megtudta, hogy a 17 éves fiú az internetes forrásokból dokumentálódott a házi készítésű bombákról, a világhálón gépfegyverek beszerzési lehetőségeit böngészte, sőt fel is vette a kapcsolatot szíriaiakkal, akinek szállást ajánlott fel Craiován.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kedden egy videót is közzétett a honlapján, amelyben bemutatta a fiú elleni bizonyítékokat. A felvételről kiderül, hogy a diák korábban áttért az iszlám hitre, rendkívül gyorsan radikalizálódott, olyannyira, hogy őrizetbe vételekor már romániai híveket toborzott az interneten az Iszlám Állam számára.

Az ügyészek szerint a fiú a közösségi oldalakon arról írt, hogy kész mártírhalált halni az Iszlám Állam céljaiért, a terrorszervezet oldalán harcolva az ISIS által ellenőrzött területeken, de öngyilkos merényletet is bevállalt volna Európa területén.

A fiút a nap folyamán kihallgatták, majd 24 órára őrizetbe vették az ügyészek. Reggel házkutatás tartottak a lakhelyén, ahonnan dzsihadista propagandaanyagokat, dokumentumokat és számítástechnikai berendezéseket foglaltak le.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?