Elrettentésül ítélték letöltendő börtönre Adrian Năstasét

Magas rangú közhivatalnokok korrupciós cselekményektől való elrettentését szolgálta az, hogy a legfelsőbb bíróság június 20-án két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Adrian Năstase volt miniszterelnököt - derült ki a bíróság hétfőn közzétett indoklásából.

Mint ismert, a politikust egy illegális kampányfinanszírozási ügyben, befolyással való visszaélésben találta vétkesnek a bíróság.

Az elsőfokú ítélet indoklásához hasonlóan a jogerős végzést is azzal indokolta a bíróság, hogy Năstase a legmagasabb szinten testesítette meg a román politikai élet korruptságát. Az igazságszolgáltatás csak a letöltendő börtönbüntetéssel jelezhette a közvéleménynek, hogy képes érvényt szerezni a törvénynek.adrian-nastase2

Năstase 2004-ben Románia miniszterelnöke volt és a kormányon lévő, általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeként indult az elnökválasztáson. A vádirat szerint a volt kormányfő befolyása alatt álló személyek építésügyi konferenciát szerveztek, amelyen - részvételi díj álcája alatt - a politikus választási kampányára gyűjtöttek pénzt.

Bár az ügy többi vádlottját súlyosabb (hat évig terjedő) börtönbüntetésre ítélték, az indoklásban a bíróság megállapította, hogy az egész gépezet legfőbb haszonélvezője maga Năstase volt, aki - miniszterelnök és a legerősebb párt elnöke lévén - a legmagasabb szintű korrupciót testesítette meg, hiszen befolyását törvénytelen előnyszerzésre használta.

 Időközben a legfelsőbb bíróság megkezdte Nastase rendkívüli fellebbezési kérelmének tárgyalását, amelyet azért halasztottak december harmadikára, mert a bíróság még nem tette közzé júniusi jogerős ítélet indoklását. A bíróság indoklása több mint öt hónappal az ítélethirdetés után jelent meg.

Kimaradt?