Körvonalazódik az RMDSZ és az MPP választási együttműködése

Az RMDSZ és az MPP jövő évi választási együttműködésének irányait kijelölő elveket vitatták meg hétfői találkozójukon a két szervezet vezetői, a megállapodást várhatóan november 7-én írják alá.

Az RMDSZ hírlevele szerint az egyeztetésen Kelemen Hunor szövetségi elnök, Kovács Péter ügyvezető elnök, Nagy Zoltán területekért felelős ügyvezető alelnök, az MPP részéről Biró Zsolt elnök, Simon Csaba alelnök és Kulcsár-Terza József háromszéki elnök vett részt.

A találkozón a romániai magyar közösség érdekérvényesítő képességének növelése, a két szervezet önállóságához és identitásához való joga, a 2014-es európai parlamenti választást megelőző megállapodás pozitív eredményei és a magyar közösség képviseletének maximalizálása, a megállapodás irányait kijelölő elvek megvitatása volt napirenden.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy keresni kell a lehetőséget a jövő évi két választáson való közös munkára: az önkormányzati választások vonatkozásában jogi szempontból több együttműködési lehetőséget is beazonosítottak, a parlamenti választások esetében a partnerség kizárólag az RMDSZ listáján történhet meg. A megbeszélésen felmerült egy közös munkacsoport létrehozásának lehetősége is, amely a választási programot dolgozná ki.

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa november 7-én tartja ülését, amelyen elfogadják az önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatát, ez követően kerülhet sor a szövetség és az MPP közötti megállapodás aláírására.

Kapcsolódók

Kimaradt?