Az összefogás jegyében emlékeztek Marosvásárhelyen a Székely Vértanúk Emlékművénél

Együtt tartotta október 6-i ünnepi megemlékezését Marosvásárhelyen a Postaréten az RMDSZ, az MPP és az EMNP.

A három politikai szervezet szónokai az összefogás jelentőségét hangsúlyozták. Elhangzott: itt az alkalom, hogy Marosvásárhely magyar lakossága együttes erővel érvényt szerezzen akaratának, véleményt nyilvánítson arról, hogy kit szeretne jövőben polgármesterjelöltként látni a választásokon.

Nagy István műsorvezető az emlékezés fontosságáról beszélt. Sebestyén Péter római katolikus plébános is az ünnepi megemlékezés jelentőségét emelte ki beszédében, elmondta, az aradi tizenhármak a szabadság és élet szent értékét egy még értékesebbre, az örök életére cserélték. Magyar és egyetemes értékekért adták az életüket, felülírták a faji, nemzeti, nyelvi különbségeket.

Az összefogás jegyében szónokoltak a mikrofon előtt a magyar politikai szervezetek vezetői is. Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt országos elnöke úgy kezdte beszédét, hogy Marosvásárhelyen a magyaroknak jövőjük van, mindenkinek tudatában kell lenni, hogy vasárnap közösen választják ki a közös magyar polgármesterjelöltet. „Mindannyian észnél kell lennünk, hogy ez az egység ne bomoljon fel a jövő választásokig sem. Olyan időket élünk, amikor össze kell zárni sorainkat” – figyelmeztetett Biró.

Az Erdélyi Magyar Néppárt részéről a városi szervezet alelnöke, Kali István szólt az egybegyűltekhez. „Szívünkben egyszerre van büszkeség és szomorúság. Büszkeség azért, mert a hazáért és a nemzetért közdöttek azok, akikre emlékezünk, szomorúak meg azért, mert vesztettünk. A szabadság olyan dolog, hogy egy nemzet szabadsága sem vesz el egy másik nemzet szabadságából” – fogalmazott Kali, megemlítve azt is, hogy ma  Marosvásárhelyen álságos és hazug az a harmónia, amelyről beszélnek. Ez a harmónia elfelejti kitenni a kétnyelvű feliratokat, megfenyegeti azokat az idős embereket, akik kihelyezték a kétnyelvű utcanévtáblákat, netán a székely zászlót. A valóság az, hangsúlyozta Kali István, hogy „mi már rég nem küzdünk”, hogy mindig van „lejjebb”, hogy amikor lecsípnek a jogainkból, akkor ahhoz alkalmazkodunk.

Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja szónoklatában annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan nem csak Strada Secuilor Martiri lesz az utca neve, ahol emlékezünk, hanem Székely Vértanúk utcája is. A marosvásárhelyi magyar közösség fontos döntés előtt áll, ezért arra biztatta az emlékezőket, hogy regisztráljanak az előválasztásra, ha még nem tették meg, és október 11-én szavazzanak.

Sulyánszky Euszták aradi minorita szerzetes (1811-1875), a vértanúk egyik gyontatója volt és a kivégzések szemtanúja, akinek visszaemlékezései az aradi minorita rend iratainak kutatója Zakár Péter jóvoltából olvashatók. Nagy István műsorvezető ebből olvasott fel részletet. Végül Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke állt a mikrofon elé és beszélt az összefogásról, amely a kiszámítható jövőt szavatolja, az oldott kévéről, amelynek valamennyi tagja értékes külön-külön is, de ugyanakkor kiszolgáltatott is, ezért kell összefogni. „Csak együtt, kévébe kötve vagyunk erősek, ezt kell belátnunk, ezt kell tudatosítanunk” – hangsúlyozta Brassai.

A megemlékezés koszorúzással és a himnuszok eléneklésével ért véget. 

Kapcsolódók

Kimaradt?