Kereskényi Gábor a szatmárnémeti RMDSZ polgármesterjelöltje

A szatmárnémeti RMDSZ bővített küldöttgyűlése Kereskényi Gábort választotta meg péntek este a városi szervezet polgármesterjelöltjének.

A parlamenti képviselő (aki a városi szervezet elnöke is) 199 szavazatot szerzett, Maskulik Csaba 60-at, míg Ilonczai Annamária 4-et. A további két jelöltaspiráns, Zazula Béla és Günthner Tibor a szavazás előtt bejelentette, hogy visszalép Kereskényi javára. Visszalépésüket a szatmárnémeti magyarság körében végzett felmérés eredményének bemutatása után jelentették be.

A felmérés készítői  a válaszadókat arra kérték, hogy az RMDSZ lehetséges öt jelöltje közül nevezzék meg azt a két jelöltet (fontossági sorrendben), akire szívesen szavaznának. A legnagyobb arányban megnevezett jelölt Kereskényi Gábor és Maskulik Csaba volt. A megkérdezettek számottevő többsége mindkét esetben Kereskényi Gábort preferálta: 40,6 százalék illetve 19,1 százalékban (első és második opció), így Kereskényit a magyar választók majdnem kétharmada (59,7 százalék) szeretné hivatalos RMDSZ jelöltnek látni. Őt Maskulik Csaba követte, akit a helyi magyar választók 24,2 százaléka (első opcióként) és 18,6 százaléka (második opcióként) jelölte meg, tehát rá esett a helyi magyarok majdnem 43 százalékos preferenciája.

Kereskényi dakotázott egyet

A küldöttgyűlésen mondott kortesbeszédében Kereskényi Gábor emlékeztetett azokra az eredményekre, amelyeket a 2008-2012-es mandátumban alpolgármesterként Ilyés Gyula polgármesterrel és Csehi Árpád megyei tanácselnökkel együtt elértek.

Azt ígérte, ha polgármesternek választják, tömegsportolásra alkalmas szabadidőközpontokat hoz létre a lakossági igények figyelembe vételével, szakemberek irányítása alapján. „Fel kell vállaljuk egy sportcsarnok vagy egy uszoda megépítését a következő 4 évben. Kerékpár-utakat fogunk építeni, hisz erre nagyon nagy igény van városunkban” – jelentette ki.

A politikus beszéde végén idézett egy dakota közmondást: A döglött ló lelke Manitouhoz száll, a szaga viszont itt marad nekünk. Hangsúlyozta, a sikert csak együtt érheti el a szatmári magyarság. „Aki nem áll az egység mellé az megölheti az összefogás lelkét, de sajnos a szagát, a rossz érzést itt mindannyian érezni fogjuk” – fogalmazott Kereskényi Gábor.

Újszerű volt a jelöltállítás

Mint korábban beszámoltunk róla, Kereskényi Gábor helyi RMDSZ-elnök, Maskulik Csaba városi tanácsos, Günthner Tibor volt szenátor, az MPP-s Zazula Tibor és a civil aktivista Ilonczai Annamária jelentkezett arra a feladatra, hogy jövőre legyőzze Dorel Coica polgármestert, és így négy év után ismét magyar városvezető kerüljön Szatmárnémeti élére. A váris szervezet ugyanis úgy döntött a nyár elején, hogy "castingot" szervez a jelöltállítás előtt.

Az eljárás érdekessége az volt, hogy nem RMDSZ-tagok jelentkezését is elfogadták. Fontos újdonság volt az is, hogy idén a jelöltről bővített küldöttgyűlés döntött, és a testület tagjainak egynegyedét nem az RMDSZ delegálta.

Nagy az RMDSZ támogatottsága a városban

A 34 százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben jövőre reális a lehetőség arra, hogy négy év után ismét magyar politikus kerüljön a polgármesteri székbe. Az esélyt az növeli, hogy a polgármestert egyetlen fordulóban választják meg, a legtöbb szavazatot elnyerő jelölt nyer. Ez így volt négy éve is, csakhogy akkor a Szociál-Liberális Szövetséget (USL) alkotó két nagy román pártnak, a PSD-nek és a PNL-nek közös jelöltje volt, a jelenlegi polgármester, Dorel Coica. Mára az USL szétbomlott, így a román szavazatok is megoszlanak.

Az RMDSZ támogatottsága jelenleg nagyon erős Szatmárnémetiben a magyar lakosság körében végzett felmérés szerint. A szavazni szándékozók nagyon nagy többsége (80.5 százaléka) RMDSZ polgármesterjelöltjére szavazna a jövő évi önkormányzati választásokon, 16 százalékuk egyelőre bizonytalannak vallotta magát. Bár létező, de nagyon alacsony a többi párt támogatottsága a Szatmárnémetiben élő magyar választók körében.

"Az eredmények szerint a helyi magyar politikai érdekszervezet választói támogatottsága erős, a városban a dolgok rossz irányba mennek, a polgármester munkájával pedig nagyon elégedetlenek, a váltó-hangulat nagyon erős" – írják kutatásuk eredményeinek összegzésében a felmérés készítői.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?