Jogerős: Romániában büntetlenül énekelhető a magyar himnusz

A Kovászna megyei törvényszék keddi, jogerős ítéletében megállapította, hogy a Kovászna megyei prefektúra törvénytelenül bírságolta meg 5000 lejre a Magyar Polgári Pártot (MPP) himnuszéneklés miatt.

Mint ismert, a polgári párt alapfokon már pert nyert a háromszéki kormányhivatal ellen, a prefektúra viszont fellebbezett. Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke elmondta: egyeztetett az ügyvédjükkel, aki megerősítette, hogy ez a döntés jogerős.

A politikus elmondta, még nem kapták meg a bíróság indoklását, de vélhetően az alapfokú döntést erősítették meg, amelyben az szerepel, hogy egyrészt a prefektúra nem megfelelő jogi személyt bírságolta, hiszen a tavalyi trianoni megemlékezést, ahol elénekelték a magyar himnuszt, az MPP sepsiszentgyörgyi szervezete tartotta, de a megyei szervezetet büntették.

Ugyanakkor rámutatnak, hogy a prefektus a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó törvényre hivatkozva bírságolt, amely nem tiltja államok himnuszának éneklését. Alapfokú ítéletében a  bíróság azt is kimondta, hogy jogi személy nem énekelhet himnuszt, azt csak magánszemélyek énekelhetik.

Kulcsár Terza József az összefogás erejét hangsúlyozva köszönetet mondott mindazoknak, akik kiálltak az ügy mellett, így a magyar politikai szervezeteknek, egyházaknak, civil szervezeteknek és azoknak a polgároknak akik részt vettek a himnuszénekléseken, jelen voltak a törvényszéki tárgyaláson vagy aláírták a prefektusnak szánt levelet. Bebizonyosodott, hogy csak összefogással lehet eredményt elérni, mondta a polgári párt háromszéki elnöke.

Hozzátette: igazságos döntés született, hiszen egy uniós polgár számára elképzelhetetlen, hogy nem énekelheti el bármely ország himnuszát. Kulcsár Terza József szerint a megnyert himnuszper nem elég, oda kell eljutni, hogy Székelyföldnek legyen autonómiája, a magyar nyelv legyen hivatalos a térségben és szabadon használhassuk szimbólumainkat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?