Az RMDSZ a kormány ellen voksol a keddi bizalmi szavazáson

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a kormány ellen fog voksolni a keddi bizalmi szavazáson a parlamentben - jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A bukaresti parlamentben kedden szavaznak az ellenzéki liberálisok által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelynek elfogadása esetén Victor Ponta kormánya megbukik.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak hétfői döntését ismertetve Kelemen Hunor kifejtette: a szövetség ugyan nem ért egyet az indítvány szövegével, amely kizárólag a miniszterelnök bírósági ügyéről szól, de ellenzéki pártként a kormány ellen fognak szavazni. Pontát többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség.

Hangsúlyozta: a frakcióban a többség által támogatott döntés szerint a szövetség törvényhozói nem a bizalmatlansági indítvány szövege mellett fognak szavazni, hanem a kormány ellen. Hozzátette: az RMDSZ azért tartja szükségesnek álláspontja árnyalását, mert úgy véli, hogy az ügyészség által megfogalmazott vádak nem képezhetik egy parlamenti bizalmatlansági indítvány tárgyát. Erről az ügyről nem szavazhatna a parlament - tette hozzá -, hiszen a bíróság dolga tisztázni Ponta ügyét.

Másodsorban a bizalmatlansági indítvány intézménye a kormány és nem a miniszterelnök ellen irányul, a liberálisok által beterjesztett szöveg viszont csak Ponta ügyéről szól - hangoztatta Kelemen Hunor az RMDSZ fenntartásait. Közölte: ezért nem található RMDSZ-es törvényhozó neve a bizalmatlansági indítványt kezdeményező képviselők és szenátorok névsorában.

Ugyanakkor kiemelte, hogy az RMDSZ ellenzéki politikai erő, és parlamenti pozíciójának megfelelően következetes akar lenni, ezért döntöttek úgy, hogy a kormány ellen szavaznak. Hozzátette, hogy a hétfői döntés javaslat erejű, nem kötelező érvényű, de a frakciószabályzat egyik cikkelye szerint a többségi döntések tiszteletben tartása kötelező. "Ez javaslat, de meggyőződésem, hogy a frakció tagjai azt teszik, amit megbeszéltünk. Fegyelmezett frakció a miénk" - mondta újságíróknak az RMDSZ elnöke.

A bukaresti parlamentben kedden vitatják meg az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyről voksolnak is titkos szavazással. Elemzők arra számítanak, hogy a Ponta-kormány túléli ezt az újabb bizalmi szavazást, miután legutóbb júniusban nyert meg hasonló politikai csatát. Akkor 84 szavazata hiányzott az ellenzéknek a kormánybuktatáshoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?