Kelemen Hunor: a kerítés nem a románokat és a magyarokat választja el egymástól

„Ez a kerítés nem a románokat és a magyarokat választja el egymástól” – reagált a Maszol kérdésére Kelemen Hunor a magyar kormánynak arra a keddi bejelentésére, hogy kiterjeszti az ideiglenes határzárat a román-magyar határ egy szakaszára is. Az RMDSZ elnöke szerint Budapest lépése akár a segítségére is lehet Romániának egy masszív migrációs hullám megfékezésében.

„Én nem szeretem a kerítéseket, mert a mi életünkben, a térség lakóinak életében túlságosan negatív töltettel bírnak, de Budapest lépésének van ésszerű magyarázata” – kommentálta a Maszolnak az RMDSZ elnöke a magyar kormánynak azt a kedden bejelentett tervét, hogy a magyar-román határ egy szakaszára kerítést építsen.

Kelemen Hunor szerint nem szabad a román-magyar viszonyt ennek a fejleménynek a tükrében megítélni. „Az adott kontextusban Budapest lépését nem szabad hisztérikusan nézni. Ez elsősorban a román kollégák fele üzenet, akik időnként hajlamosak arra, hogy túlreagáljanak dolgokat” – mondta a politikus.

A szövetségi elnök úgy véli: ez a kerítés nem az európai polgárok ellen van, nem a román állampolgárokat (köztük az erdélyi magyarokat) választja el Magyarországtól. „Eddig sem a zöld határon keresztül járkáltunk egymáshoz. Ez nem fogja semmilyen mértékben a két uniós állam közötti közlekedést akadályozni. Az illegális határátlépést próbálja megállítani, amikor feltartóztathatatlannak tűnő migrációs hullámmal áll szemben Magyarország” – magyarázta.

Még segíthet is Romániának

Kelemen szerint a kerítés még segítheti is Romániát olyan értelemben, hogy az illegális bevándorlásnak az útvonalát nem Szerbiából déli irányba, Románia felé nyomja el, hanem északra, Horvátország, Szlovénia felé. „Ezzel elkerüljük azt az állapotot, hogy azok, akik eddig a szerb-magyar határon mentek át egy uniós tagállamba, ezentúl a szerb-román határon jussanak be az EU területére. Vagyis megkímélheti Romániát egy masszív migrációtól” – részletezte.

A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra a korábbi álláspontjára, miszerint a kerítés hosszú távon nem oldja meg a menekültválság problémáját, amellyel az egész Európai Unió szembesül, de még egyszer rávilágít arra, hogy az EU-nak semmiféle mechanizmusa nincs megvédeni a külső határait. Ezért minden tagállam egy ilyen válság esetén egyéni megoldást keres: van, aki a schengeni határon ideiglenesen visszavezeti az ellenőrzést, van, aki kerítést épít (nem csak Magyarország), akad, aki plusz rendfenntartókat vezényel a határra. „Ezek az intézkedések azonban nem fogják tudni helyettesíteni a kollektív megoldást” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?