Eltávolították a kétnyelvű iskolai feliratokat Marosvásárhelyen

Pénteken, szeptember 11-én a CEMO munkatársai és önkéntesei eltávolították a marosvásárhelyi Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolának adományozott kétnyelvű feliratokat – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom elnöke.

A Cuza iskola igazgatónője – az Iskolákért Felelős Igazgatóság körlevele alapján – július 20-án hivatalosan kérelmet fogalmazott meg Horaţiu Lobonţnak, a polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóságának aligazgatójához, amelyben kérelmezte a CEMO által hivatalosan adományozott kétnyelvű táblák megtartását.

Szigeti Enikő, beszámolt arról is, hogy Horaţiu Lobonţ az iskola beadványára nem válaszolt mindmáig, mindamellett, hogy törvényes kötelezettsége 30 napon belül válaszolni. Miután a CEMO munkatársai és a Cuza iskola vezetősége többször jelezték Horaţiu Lobonţ irányába, hogy hivatalos válasz hiányában az igazgatónő nem tarthatja meg a kétnyelvű iskolatáblákat, az aligazgató beismerte, hogy „etnikai jellegű beadványra nem válaszol”, és felszólította a CEMO-t, hogy távolítsa el a táblákat.

A civil jogvédelmi szervezet eleget téve a felszólításnak, szeptember 11-én, pénteken munkatársaival és önkénteseivel az iskolának adományozott kétnyelvű feliratokat eltávolította.

A várható következményekről és a további terveikről hétfőn lép nyilvánosság elé a CEMO – értesített Szigeti Enikő.

Kapcsolódók

Kimaradt?