Băsescu képviseli Romániát az EU-csúcson

Traian Băsescu államelnök és Victor Ponta miniszterelnök megállapodott abban, hogy Băsescu képviseli Romániát az Európai Unió állam- és kormányfőinek következő találkozóján.

Ezt maga Ponta jelentette be csütörtökön azt követően, hogy találkozott az államfővel. A miniszterelnök szerint Băsescu közölte vele: azért kívánja ő képviselni Romániát a november 22-23-i uniós csúcson, mert fontos döntések várhatók a 2014-2020-as költségvetésről, és nagyobb politikai tapasztalattal rendelkezik, mint a kormányfő.

Korábban Victor Ponta szerette volna képviselni az országot az EU-csúcson, de most kijelentette: semmi szükség arra, hogy egy "újabb nemzeti válsághelyzet" fokozza az európai válságot.ponta-base

Románai kész élni vétójogával

Ponta szerint a találkozón egyetértettek abban, hogy Románia ellenzi a közös agrárpolitika és a kohéziós alapok esetében vele szemben kilátásba helyezett költségvetés-csökkentést, amelynek megakadályozása érdekében Bukarest kész vétójogával élni. Hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben nincs nézeteltérése Băsescuval.

Băsescu és Ponta a múlt héten is találkoztak egymással. Akkor Romániának a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások tartalmáról, valamint a felfüggesztett romániai uniós ágazati operatív programok újraindítása érdekében szükséges intézkedésekről egyeztettek. A felek már akkor megállapodtak, hogy egy következő találkozón döntik el, kettejük közül ki utazik Brüsszelbe a novemberi EU-csúcsra.
    

Kimaradt?