Továbbra sem dolgozhat polgármesterként Mezei János

A hatósági felügyelet meghosszabbításáról döntött csütörtökön a Hargita Megyei Törvényszék Gyergyószentmiklós város polgármester, Mezei János ügyében. Amennyiben a 48 órán belül megfellebbezhető döntés érvényben marad, akkor új alpolgármestert választanak a polgármesteri teendőket ellátó Nagy Zoltán alpolgármester tehermentesítése érdekében. 

Zárt ülésen döntött a Hargita Megyei Törvényszék csütörtökön arról, hogy Mezei János továbbra sem dolgozhat polgármesterként, és megerősítette az ellene hozott korábbi korlátozások érvényben maradását is. A csütörtöki tárgyalást megelőzően a gyanúsított, de a törvényszék kapusa sem tudta még megmondani, nyílt- vagy zárt tárgyaláson hallgatják-e ki a feleket, mi több, beinvitált a tárgyalóterembe is, míg ez kiderül.

Pár perccel a tárgyalás időpontja előtt függesztették ki a hirdetőtáblára az ügyet. Mezei János és a korrupciós ügyben gyanúsított beosztottja több városházi dolgozó és MPP-s városi tanácsos jelenlétében várakozott a folyósón. A polgármester a tárgyalás kezdete előtt azt kérte, hogy legalább a sajtó benn maradhasson, de ezt a zárt ülés elrendelése nem teszi lehetővé, csakis az érintett felek maradhattak benn a tárgyaláson - magyarázta Mezeinek a bírónő.

A csütörtöki tárgyaláson az ügyben Mezei feljelentőjeként szereplő Virág Zsolt, a Monturist Kft. korábbi ügyvezetője nem jelent meg személyesen. Az ügycsomó Budapest V. kerület, Belváros-Lipótváros és Gyergyószentmiklós önkormányzatainak közös cége, a Monturist működtetésében talált rendellenességek kapcsán szerveződik.

Új alpolgármestere lesz Gyergyószentmiklósnak?

Amint arról tájékoztattunk, a mostani döntés azért is fontos, mert az önkormányzat korábban ettől tette függővé egy új alpolgármester kinevezésének lehetőségét. Az RMDSZ-es frakció ezt többször kérte, de az MPP-s többségű testület erre „lojalitási okokból” nem volt hajlandó. Így a tisztségéből felfüggesztett Mezei Jánost helyettesítő Nagy Zoltán alpolgármesternek egyedül kellett megbirkóznia a teendőkkel. Az RMDSZ-frakció, mint több ízben is jelezte, MPP-s jelöltet is elfogad a városvezetés terheinek megkönnyítése érdekében.

Az ügyészség honlapján közzétett közlemény szerint Mezei Jánost hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással, míg a szabadlábon védekező Barabás Éva-Csilla titkárnőt sikkasztással vádolják, amiért az ügyészségi vizsgálat idején, Mezei kérésére, elvitte neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét. A vádhatóság szerint Mezei János azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt.

Testvérvárosi szerződésbontást kér egy gyergyói csoport

Árus Zsolt regionális SZNT-alelnök kezdeményezésére Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerülete között 1995 óta fennálló testvértelepülési kapcsolat felbontását kérvényezi egy 26 fős gyergyószentmiklósi csoport a gyergyói városházától a Monturist-ügy miatt . A benyújtott dokumentum szerint ennek oka, hogy „a Monturist Kft. kapcsán felmerült problémák kezelése során Budapest V. kerülete testvérvároshoz méltatlan módon járt el, ennek következtében súlyos károkat szenvedett Gyergyószentmiklós városa, illetve Mezei János, a város polgármestere”. A dokumentumot legutóbbi, szerdai testületi ülésen ismertették a városi tanáccsal. Nagy Zoltán polgármesteri hatáskörrel felruházott alpolgármester szerint a beadvány „lakossági kezdeményezés” – az V. kerülettel való kapcsolatrendezés pedig kétségtelen sürgető. a testület idén szeptemberben tervez a Gyilkostónál Monturist-közgyűlést.

Kapcsolódók

Kimaradt?