Ezerötszáz háromszéki kérdi a prefektustól, miért üldözi a magyar himnuszt

A háromszéki magyar politikai szervezetek felkérésére közel 1500 polgár fordult beadvánnyal Sebastian Cucu prefektushoz, amelyben arra kérik, megmagyarázza meg miért fellebbezett a himnusz perének ügyében, miért üldözi a magyar himnuszt.

Mint arról beszámoltunk Háromszéken múlt hónapban összefogtak az RMDSZ, MPP és EMNP megyei tanácsosai és arra kérték a lakosságot, hogy magyar nyelvű számon kérő levelekkel ostromolják a prefektust, aki nem fogadta el a magyar himnusz köztéri énekléséért kiszabott bírságot érvénytelenítő bíróság ítéletet, hanem fellebbezett.

Az előre megfogalmazott leveleket az elmúlt hetekben közel 1500 háromszéki írta alá, és a több vaskos dossziényi dokumentumot összegyűjtve, kedden iktatták a Kovászna megyei kormánybiztosi hivatalban. A leveleket Kovászna Megye Tanácsának három magyar frakciója, azaz a Magyar Polgári Párt képviseletében Kulcsár Terza József, az RMDSZ képviseletében Tamás Sándor, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt képviseletében Bedő Zoltán juttatta el Sebastian Cucu prefektushoz. A hatályban lévő jogszabályok értelmében a kormányhivatal minden aláírónak 30 napon belül köteles válaszolni.

Mint ismeretes a prefektúra 5000 lejes pénzbírságot rótt ki az MPP-re, mivel nyilvánosan énekelték a magyar himnuszt. A polgári párt bíróságon támadta meg a büntetést, amelyet alapfokon jogtalannak ítélt meg a bíróság. Ez a döntés ellen fellebbezett a Sebastian Cucu prefektus.

„Törvény szerint elvárjuk, hogy választ kapjunk ezekre a levelekre. Nem lenne szabad, hogy nemzeti szimbólumaink használatáért ilyen módon járjanak el velünk szemben, de vállaljuk a harcot, közösen. A himnusz perben a következő tárgyalást a törvényszék szeptember 15-re tűzte ki, ott is felhasználjuk majd ugyanezeket az íveket” – fogalmazott az MPP háromszéki elnöke Kulcsár-Terza József.

„Ha egymásnak feszülünk nemzeti ügyekben, akkor a magyarságnak nincs nagy jövője Erdélyben” –fogalmazott az EMNP-s megyei tanácsos, Bedő Zoltán, arra utalva, hogy a himnusz perben mindhárom párt egységes álláspontot képviselt, mindhárom politikai alakulat részt vett a tüntetéseken.

„Közel 1500 személy fordult egyenként a prefektúrához levélben. Ezek a levelek magyarul születtek, hiszen jogunkban áll használni anyanyelvünket. Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy ettől a gesztustól megváltozna a Kovászna Megyei Kormányhivatal vagy a bukaresti mentalitás Székelyföldet illetően. A prefektusok sajnos ahelyett, hogy segítséget nyújtanának a fejlesztési projektekben, ténylegesen kézifékként működnek, különböző adminisztratív kérdésekben” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?