Rovana Plumbot nevezték ki a PSD ideiglenes elnökévé

Rovana Plumb munkaügyi minisztert nevezte ki egyhangúlag a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnökévé a párt ügyvezető elnöksége szerdán, miután Victor Ponta kormányfő, a párt öt éve megválasztott elnöke tisztázta: nem felfüggesztette elnöki mandátumát, hanem lemondott a párt éléről.

A PSD rövidesen összehívja kibővített döntéshozó testületét, a párt végrehajtó bizottságát (CEx), amely elvileg felülbírálhatja a szűkebb pártvezetés döntését, de ezt senki sem tartja valószínűnek. A CEx fogja eldönteni, hogy összehívja-e ősszel a legnagyobb kormánypárt kongresszusát, vagy 2017-ben, a parlamenti választások után rendeznek tisztújítást.

„Nem vagyok már a PSD elnöke”

"Nem vagyok már a PSD elnöke, nem jövök holnap ide, hogy visszavegyem a székem, egyébként már az irodámból is kiköltöztem" - ecsetelte érkezésekor döntése visszafordíthatatlan voltát Victor Ponta, amikor megérkezett a PSD székházhoz. Hozzátette: sürgősen el kell dönteni, ki vezeti a PSD-t, hogy a párt a kormányzásra összpontosíthasson, ahol "sok a tennivaló".

A korrupciógyanúba keveredett Ponta vasárnap nyílt levélben értesítette párttársait, hogy visszalép a párt éléről, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania. Ponta nem hagyott kétséget afelől, hogy folytatni akarja munkáját a kormányban, a miniszterelnöki tisztségből nem szándékszik lemondani.

Rovana Plumbot, a PSD nőszervezetének vezetőjét márciusban választották a PSD országos tanácsa élére. A posztot - a korrupcióért két ízben is bebörtönzött, időközben feltételesen szabadlábra helyezett - Adrian Năstase volt miniszterelnökkel való szolidaritás jegyében nem töltötték be csaknem három évig, ugyanis 2012-es letartóztatásáig Năstase vezette a PSD országos tanácsát.

A PSD most is a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által indított eljárások miatt maradt csúcsvezetők nélkül. Ponta előtt a párt ügyvezető elnöke, Liviu Dragnea is visszalépni kényszerült: ő azonban kormánytagságáról - a regionális fejlesztési miniszteri posztról - mondott le, párttisztségéből csak formálisan vonult vissza, hiszen azóta - a párt alapszabályában nem létező - "politikai koordinátori" minőségben tart gyűléseket a PSD területi szervezeteivel.

Kapcsolódók

Kimaradt?