Rendkívüli parlamenti ülésszakot akarnak a liberálisok

Rendkívüli parlamenti ülésszakot kezdeményez az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) augusztusra a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadása érdekében - jelentette be kedden Alina Gorghiu, a PNL társelnöke.

A politikus szerint a PNL elkötelezte magát a külföldön élő románok választójogának gyakorlását megkönnyítő törvény elfogadtatása mellett, a parlamentet pedig azért kellene a nyári szünetről visszahívni, mert jövő ősszel parlamenti választást rendeznek, és egy alkotmánybírósági döntés értelmében a választási törvényeket a voksolást megelőző 12 hónapban már nem szabad módosítani.

A PNL júniusban bizalmatlansági indítvánnyal próbálta a Ponta-kormányt megbuktatni a diaszpóra választójogának állítólagos elszabotálása miatt, de az indítványt a szociáldemokrata többség leszavazta.

A PNL éléről tavaly államfővé választott Klaus Johannis államfő főleg annak köszönhette váratlan győzelmét, hogy a külföldön élő románok és a velük szolidaritást vállaló hazai választók valósággal fellázadtak ellenfele, a szociáldemokrata (PSD) Victor Ponta miniszterelnök ellen. Az ellenzék szerint ugyanis a Ponta-kormány rossz szervezéssel akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt választójoga gyakorlásában: a külképviseletek előtt sorban állók közül nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.

Johannis győzelme óta a PNL igyekszik a külföldi voksolás témáját napirenden tartani. A jobbközép párt azt szeretné elérni, hogy a levélben való szavazás bevezetésével könnyítsék meg a külföldön dolgozó románok részvételét a választásokon, de a PSD vezetői ezt csak elvi nyilatkozatok szintjén támogatják, a PNL konkrét törvénytervezete ellen technikai kifogásokat emeltek.

Így szól a jelenlegi törvény

A parlamenti választások megszervezéséről júniusban elfogadott kerettörvény szerint külföldön csak lakcímkártyával vagy a román útlevélben szereplő állandó külföldi lakcímmel lehet szavazni. A bukaresti belügyminisztérium útlevélosztálya szerint félmillió román szavazópolgárnak van állandó külföldi lakhelye, de a külföldön tartózkodó román vendégmunkások számát a hatóságok ennek többszörösére, 2-3 millióra becsülik.

Másfelől míg belföldön elvileg 73 ezer állampolgárra jut egy képviselő, és 168 ezer polgárra egy szenátor, a külföldön élő több millió román állampolgár mindössze négy képviselőt és két szenátort küldhet a bukaresti törvényhozásba.

A szociáldemokrata többség várhatóan nem tudja megakadályozni a rendkívüli ülésszak összehívását, hiszen ahhoz elegendő a törvényhozók egyharmadának támogatása: a feltétel teljesítéséhez a PNL-nek alig néhány aláírásra van szüksége a többi ellenzéki párt részéről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?