Mégsem működik együtt az MPP és az EMNP Háromszéken

A Magyar Polgári Párt (MPP) országos elnöksége érvénytelennek nyilvánította a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi együttműködési megállapodását – írja pénteki számában a Krónika.

A két párt sepsiszentgyörgyi szervezeteinek vezetői múlt héten írtak alá megállapodást, mely a jövő évi választási együttműködésre is kitért. Biró Zsolt MPP-elnök levélben közölte a Kovászna megyei szervezettel, hogy a párt alapszabálya értelmében koalíciós megállapodást csak a politikai alakulat országos elnöksége köthet.

Múlt héten az MPP és az EMNP székelyudvarhelyi szervezetei is sajtótájékoztatón jelentették be: közösen gondolkodnak a város jövőjéről, együttműködnek Székelyudvarhely fejlődése érdekében, és megtörténhet, hogy közös polgármester-jelöltet állítanak.

Az EMNP szorgalmazta az öszefogást

Az RMDSZ ellenzékeként 2008-ban megalakult MPP, és a soraiból kiváló politikusok által 2011-ben megalapított EMNP összefogását mindeddig az EMNP szorgalmazta. Az EMNP 2013-ban a két párt fúzióját ajánlotta, ez év februárjában pedig választási szövetséget ajánlott 2016-ra az MPP-nek. Utóbbi elnöksége azonban mindkét javaslatot elvetette.

Tavaly szeptemberben az MPP székelyföldi területi szervezeteinek a vezetői is bejelentették: egy belső konzultáció egyértelművé tette, hogy a párt tagsága a „nemzeti oldal” együttműködését támogatja. Az MPP székelyföldi vezetői akkor kijelentették, a két párt együttműködésének el kell vezetnie oda, hogy közös jelölteket állítanak a 2016-os önkormányzati választásokon.

Az összefogást a személyes sérelmeken túl az is nehezíti, az MPP 2014 márciusában politikai együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ-szel, melyet korábban az MPP is, az EMNP is közös ellenfelének tartott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?