Egyfős marad a gyergyószentmiklósi városvezetés

„Lojalitási okokból” nem neveznek ki ideiglenes alpolgármestert Gyergyószentmiklóson a tisztségéből felfüggesztett Mezei Jánost helyettesítő Nagy Zoltán alpolgármester mellé. Az RMDSZ-frakció hiába igyekezett kedd este meggyőzni erről a többségben lévő MPP-s tanácsosokat.

Kétórás frakciók közti egyeztetésen igyekeztek kedd este meggyőzni az RMDSZ-es városi tanácsosok az egy fővel nagyobb létszámú MPP-s kollégáikat: föltétlen szükséges ideiglenes alpolgármestert választani, aki Nagy Zoltán alpolgármester munkáját segítené.

Az alpolgármester azért szorul segítségre, mert a vád alá helyezett Mezei János polgármestert felfüggesztették tisztségéből, és Nagy Zoltán nem bírja egyedül elvégezni a rá szakadt munkát. Hasonló helyzet alakult ki Ráduly Róbert lemondása miatt Csíkszeredában is, ám ott Antal Attila ügyvivő polgármester kapott segítséget: ideiglenesen kinevezték melléje alpolgármesternek Füleki Zoltán Lászlót.

FRISSÍTÉS: Nagy Zoltán alpolgármester nem szó szerint „kérte” a segítséget az önkormányzattól munkája végzéséhez, csak folyamatosan hangoztatta az MPP-frakcióval együtt, hogy milyen nehéz így dolgoznia, és milyen fontos lenne, hogy Mezei János polgármester visszatérjen a hivatalba – pontosította a maszol.ro-nak adott nyilatkozatát csütörtökön Bajkó László. Az RMDSZ tanácsosa jelezte: ezt korábban nyilvánosság előtt, sajtótájékoztatókon is hangoztatta.

MPP-st is elfogadtak volna

Bajkó László RMDSZ-es tanácsos a maszol.ro-nak elmondta: elfogadták volna azt is, hogy az MPP javasoljon alpolgármestert, ám a polgári pártiak elzárkóznak ettől a megoldástól. Tájékoztatása szerint a polgármesteri hatáskörrel felruházott Nagy Zoltán maga is kért egy segítőtársat.

Bajkó szerint több érv is szól a kétfős városvezetés mellett. A 2014-2020-as EU-s alapok pályázati időszakban életbevágó lenne ez a város érdekében, emellett idén Gyergyószentmiklós a megváltozott törvénykezés miatt közel 1 millió euróval kapott többet a költségvetésből.

A tanácsos szerint az MPP azért zárkózik el ettől a megoldástól,mert „lojálisak akarnak maradni” Mezei Jánoshoz. „Nem akarják elárulni Mezei Jánost, mondták, de, szerintem, így meg a várost árulják el: nem lelki kérdés a városvezetés, hanem munka!” – fogalmazott a maszol.ro-nak Bajkó.

A témát jegelték

Portálunk felvetését, miszerint Csíkszeredában egyöntetűen, pártszínektől függetlenül kijelölték az ideiglenes alpolgármestert, Bajkó úgy kommentálta: Ráduly Róbert Kálmán „éleslátása” segítette Csíkszeredát. Magyarázata szerint a város javát szolgálta a Ráduly Róbertnek az a döntése, hogy lemondott, mert így Csíkszeredában el lehetett kerülni a gyergyóihoz hasonló „lojalitás-gondokat”- „Gyergyószentmiklós nem tart itt” – tette hozzá.

Bajkó László rámutatott: „nem tiszte” az RMDSZ-nek megmondani, hogy lemondjon-e vagy sem Mezei János is, Rádulyhoz hasonlóan, hiszen a város választotta őt meg, ám, mint mondta: „nem lelki kérdés a városvezetés, hanem munka, s aki nem a munkát választja, az a város árulja el”.

A témát augusztus 4-ig jegelték. Ekkor jár le Mezei János polgármesterrel szemben a 60 napos bírósági felügyelet, és a további fejlemények ekkor derülnek ki. Az MPP és RMDSZ frakció abban egyezett meg a keddi tárgyalás berekesztéseként: a témát egészen addig „jegelik”, szóba se hozzák. Az akkor adódó helyzetben pedig újból tárgyalóasztalhoz ülnek a kérdésben.

Nagy Zoltán alpolgármester megkeresésünkre nem kívánta kommentálni Bajkó László kijelentését, miszerint maga is kért az önkormányzattól segítőtársat. Simon Katalin Emese, az MPP-s frakcióvezetője pedig azt nyilatkozta: azért nem támogatják az ideiglenes alpolgármester kinevezését augusztus 5-ig, mert "ilyen rövid időre nincs értelme kinevezni" alpolgármestert. További részletekkel nem szolgált, mert a kedd esti ülésen teljes hírzárlatban is megegyeztek az RMDSZ-szel a témával kapcsolatban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?